σχιζοφρενεια θεραπεια | ασκησεις κυφωσης | σωματοστατινη αιμορραγια πεπτικου | συχνοουρια θεραπεια

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η χρόνια και συστηματική άθληση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικότερους παράγοντες προστασίας του καρδιαγγειακού συστήματος από την «μάστιγα» των ανεπτυγμένων χωρών, την αθηροσκλήρυνση και τις επιπλοκές της (στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η άθληση τροποποιεί προς το καλύτερο όλους σχεδόν τους παράγοντες κινδύνου, ήτοι μειώνει τα λιπίδια του ορού, την αρτηριακή πίεση (και κυρίως την διαστολική), βελτιώνει την ανοχή στην γλυκόζη, μειώνει το stress, ενώ αναμφισβήτητη είναι η ωφελιμότητά της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παράλληλα δρά και με πληθώρα άλλων μηχανισμών όπως βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, μείωση της πηκτικότητας του αίματος, ανάπτυξη παραπλεύρων αγγείων, μείωση της δράσης του συμπαθητικού συστήματος και βελτίωση τελικά της καρδιακής λειτουργίας.

Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα της άθλησης επιτυγχάνονται κυρίως με την αερόβια μορφή της (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) όταν γίνεται τρείς με τέσσερις φορές την εβδομάδα για 45’ τουλάχιστον και με ένταση τέτοια που η καρδιακή συχνότητα να φθάνει το 70% περίπου της μέγιστης (για την ηλικία του αθλουμένου) καρδιακής συχνότητας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

Ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος για κάποιον ανεξαρτήτου ηλικίας, που θέλει να αθληθεί συστηματικά περιλαμβάνει : την λήψη ιστορικού (ατομικό, οικογενειακό, παράγοντες κινδύνου, λήψη φαρμάκων), την κλινική εξέταση (έλεγχος για φυσήματα ή άλλα ύποπτα σημεία) και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κριθεί απαραίτητο (με βάση τυχόν ευρήματα από τα παραπάνω) μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα καρδιάς, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει και δοκιμασία κόπωσης σε άνδρες πάνω από τα 40 (ή και νωρίτερα αν συντρέχουν λόγοι) και σε γυναίκες μετά τα 55.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.