Η κλωνοποίηση των πάντων

Η κλωνοποίηση των πάντωνΗ περίφημη Ντόλυ, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1997. Οι ίδιοι βιολόγοι που πίστευαν ότι η κλωνοποίηση είναι αδύνατη, προσπαθούν τώρα να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Κάθε τόσο αναγγέλλεται και μια καινούργια κλωνοποίηση, αγελάδες, γουρούνια, πίθηκοι, ενώ λέγεται πως οι επόμενοι υποψήφιοι είναι τα κουνέλια, σε σημείο που η κοινωνία αρχίζει πια να παρακολουθεί αδιάφορη αυτή την αναπαραγωγή χωρίς σεξ. Επιστήμονες από τη Χαβάη, έχουν ζητήσει ένα δείγμα των κυττάρων του σκελετού ενός μαμμούθ που ανεσύρθη πρόσφατα από το παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας. Οι δύο επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν τα γονίδια των κυττάρων για να διαπιστώσουν πόσο έχουν μεταβληθεί ύστερα από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε βαθειά ψύξη. Αν το DNA έχει μείνει άθικτο, θα μπορούσαν να πάρουν ωάρια από ελέφαντα, να τα εμβολιάσουν με τα αρχαία γονίδια, να εισαγάγουν το γονιμοποιημένο ωάριο σε έναν ελέφαντα και να περιμένουν 22 μήνες μέχρι να γεννηθεί ένα κλωνοποιημένο μαμμούθ.

Αν η έρευνα στη Βρετανία επικεντρώνεται στην αναπαραγωγή ζώων που έχουν υποστεί γονιδιακή επέμβαση, με στόχο την παραγωγή πολύτιμων πρωτεϊνών ή οργάνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, οι ιάπωνες ερευνητές παρουσιάζονται πιο επιθετικοί. Αίσθηση προκάλεσε πέρυσι η αποκάλυψη ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 διετίθετο στο εμπόριο χωρίς καμιά ειδοποίηση, βοδινό από ζώα που είχαν προκύψει με βάση μια πρωτόγονη τεχνική κλωνοποίησης. Το βοδινό αυτό φέρει τώρα σχετική ετικέτα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα είδη κρέατος. Το Ινστιτούτο Ρόσλιν πιστεύει ότι αν η τιμή του εμβρύου μιας κλωνοποιημένης αγελάδας φτάσει γύρω στα 100 δολλάρια, το 85% των κοπαδιών θα είναι μια μέρα προϊόν κλωνοποίησης. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός πρωτοτύπων ζώων που απαιτούνται ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία ποικιλία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κλωνοποιηθεί γουρούνια και κατσίκες, και η εφαρμογή της τεχνικής αυτής σε άλογα, γάτες και σκύλους είναι ζήτημα χρόνου.

Το μεγάλο ταμπού, βέβαια, παραμένει η κλωνοποίηση του ανθρώπου. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε εύκολο, ούτε ορθό. Υπάρχει όμως και μια τέταρτη αλήθεια: ότι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στην κλωνοποίηση ζώων καθιστούν σήμερα την εφαρμογή αυτής της τεχνικής στον άνθρωπο πιο ρεαλιστική από ποτέ. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που εργάζονται πάνω στην κλωνοποίηση συμφωνούν ότι η τεχνολογία αυτή έχει μεγάλους περιορισμούς, ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μικρά, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ειδών και ότι τα πειράματα σε νεαρές γυναίκες είναι απαράδεκτα. Πιθανότατα, το μήνυμα αυτό έχει φτάσει σ’εκείνους τους ενθουσιώδεις που θεωρούν ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση δεν διαφέρει από τη γονιμοποίηση σε σωλήνα και ότι μπορείς να αποκτήσεις ένα παιδί κλωνοποιώντας τον πατέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στην πρόθεσή της να επιτρέψει τον κλωνισμό εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα για τη θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης, παρά την απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου να απορρίψει το αίτημα του επικεφαλής της Υγιειονομικής Υπηρεσίας της Βρετανίας με μια μη δεσμευτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η θεραπευτική κλωνοποίηση, τα κλωνοποιημένα δηλαδή έμβρυα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική έρευνα, παραβιάζει αμετάκλητα τα όρια των κανόνων της έρευνας. Πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι οι καινοτομίες παραβιάζουν τις ηθικές αρχές, αναφέροντας χαρακτηρηστικά ότι η κλωνοποίηση της Ντόλλυ χρειάσθηκε 277 προσπάθειες, που σημαίνει ότι υπήρξαν 276 αποτυχίες. Με τα ανθρώπινα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι θέτουμε τόσο το κυοφορούμενο έμβρυο όσο και την υποκατάστατη μητέρα σε κίνδυνο, ως αποτέλεσμα των πολλαπλών αποβολών. Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δρ. Χάρυ Γκρίφιν, από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, το σεξ θα παραμείνει η φτηνότερη και απολαυστικότερη μέθοδος αναπαραγωγής…

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση