κολικός εντέρου συμπτώματα | τεστ μαντου συμπτωματα | επικονδυλιτιδα | τρανσαμινασες

Θεραπευτική Κλωνοποίηση Α.Ε.


Το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στην ιστορία κατάφερε να αναπαραγάγει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 25 Νοεμβρίου 2001. Η εταιρεία θεωρεί (και δικαιολογημένα) ότι η δημιουργία του ανθρώπινου εμβρύου είναι ένα "ορόσημο" για την επιστημονική έρευνα του μέλλοντος. Το ερώτημα που αυθόρμητα επανέρχεται κρίσιμο στη σκέψη όλων μας είναι αν το "ορόσημο" αυτό θα οδηγήσει σε λύσεις σε μεγάλα ιατρικά ζητήματα (μεταμοσχεύσεις, χρόνια νοσήματα) ή αν ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου με τέτοιας μορφής πειράματα, μιας και οι πραγματικές αποστάσεις θεραπευτικής και αναπαραγωγικής κλωνοποίησης είναι δυσδιάκριτες και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ανεπαρκές.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα αμερικανική νομοθεσία, απαγορεύονται οι έρευνες για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, εάν αυτές βασίζονται σε κονδύλια με δημόσιο χαρακτήρα (προέρχονται από φορολογούμενους πολίτες). Αν όμως μια εταιρεία πραγματοποιεί το ερευνητικό της πρόγραμμα με δικά της κεφάλαια, δεν επηρεάζεται από τη σχετική νομοθεσία. Δηλαδή, τελικά το ζητούμενο είναι η προέλευση των χρημάτων ή το αποτέλεσμα των πειραμάτων;

Το επιστημονικό μέρος και τις προοπτικές τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων (και είναι γνωστό οτι διενεργούνται πολλά) θα κληθούν να κρίνουν επιστημονικές επιτροπές, αλλά και επιτροπές βιοηθικής, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα αποδεκτό θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τη μία είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσει κανείς την έρευνα της βιοτεχνολογίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο τη σύγχρονη θεραπευτική. Από την άλλη, είναι πολλοί αυτοί που θα σκεφθούν οτι η έρευνα αυτή συνδέεται άμεσα με το κέρδος. Και, αν και το κέρδος είναι απόλυτα θεμιτό για μια ιδιωτική εταιρεία, είναι ερώτημα αν νομιμοποιείται σε ζητήματα τόσο επικίνδυνα, όπως αυτά της κλωνοποίησης ανθρώπινων κυττάρων.

Το παράδειγμα των πυρηνικών είναι μια ιστορική πραγματικότητα που δείχνει οτι μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να γίνει εφιάλτης, όταν η ανθρώπινη ματαιοδοξία γιγαντώνεται στο βωμό του κέρδους. Η ενέργεια που προέρχεται από τη διάσπαση του ατόμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά ποιός σήμερα μπορεί να εγγυηθεί οτι δεν θα συμβεί το αντίθετο; Ανάμεσα στον 'πολιτισμένο' Δυτικό Κόσμο και τον Τρίτο Κόσμο που μαστίζεται από την πείνα, το AIDS, τον αναλφαβητισμό, τον πόλεμο υπάρχει και συντηρείται χαώδης απόσταση, που κάνει δικαιολογημένη τη δυσπιστία απέναντι σε 'καλές προθέσεις'.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.