στιγμα | στρεπτοκοκκικη αμυγδαλιτιδα | έρπης στα ούλα | βουβωνική χώρα που βρισκεται | εμπυημα υπεζωκοτα

Σηκωθείτε από τον καναπέ για να μην ξαναπαχύνετε


Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ ο τζίρος της βιομηχανίας του αδυνατίσματος παρουσιάζει γεωμετρική πρόοδο. Οι δίαιτες περνούν από χέρι σε χέρι, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διατήρηση του βάρους που απόκτήθηκε με αγώνες. Από το 1980, ο αριθμός των ατόμων που χαρακτηρίζονται σαν παχύσαρκοι έχει ανεβεί από το 25% που ήταν στο 35% του γενικού πληθυσμού και υπάρχουν τάσεις περαιτέρω ανόδου. Εν τω μεταξύ τα ποσοστά των ατόμων που ασκούνται σε κανονική βάση είναι μόλις το 22% (σίγουρα πολύ μικρότερα το ποσοστά αυτά στην Ελλάδα), παρά τις προτροπές των αρχών υγιεινής να ενημερώσουν το κοινό ότι πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ και να αρχίσουν να ασκούνται, για την αποφυγή αργότερα των συνεπειών με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων προερχόμενο από καρδιακά προβλήματα.

Αν και μέχρι τώρα πιστεύαμε οτι πρέπει να ασκούμαστε για τουλάχιστον 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, καινούριες έρευνες δείχνουν πως ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα με αυτά της πιο συστηματικής προπόνησης.
Σε μία πρόσφατη μελέτη, τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στα Ιατρικά ερευνητικά περιοδικά "The Journal of American Medical Association", ο Ross Andersen και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, εξέτασαν τις επιδράσεις της μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης σε 40 γυναίκες με μέσο βάρους που πλησίαζε τα 91 κιλά.

Οι μισές γυναίκες έκαναν step aerobic τρεις φορές την εβδομάδα. Στις άλλες μισές έγινε σύσταση να μεταβάλλουν τον τρόπο ζωής τους για να συμπεριλάβουν 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες φορές την εβδομάδα. Αυτές οι δραστηριότητες περιελάμβαναν, βάδισμα αντί για οδήγηση και χρησιμοποίηση των σκαλοπατιών αντί του ασανσέρ. Και τα δύο γκρουπ ακολούθησαν την ίδια δίαιτα 1.200 θερμίδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως και τα δύο γκρουπ έχασαν κατά μέσο μετά από 4 μήνες κατά μέσο όρο 8,2 κιλά. Ακόμα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης του αίματος που σχετίζονται με καρδιακές ασθένειες μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, οι γυναίκες οι οποίες είχαν μεταβάλει τον τρόπο ζωής τους και ακολουθούσαν έναν πιο δραστήριο σωματικά τρόπο ζωής μπόρεσαν να μη ξαναπάρουν τα χαμένα τους κιλά μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες που διήρκεσε η έρευνα.

Η έρευνα υπογραμμίζει πως μπορούμε να χάσουμε βάρος χωρίς απαραίτητα να κάνουμε συστηματική άσκηση, αλλά εάν θέλουμε να μην ξαναπάρουμε τα χαμένα κιλά πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.