Εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη που υπόσχεται πολλά.

Ένα πειραματικό εμβόλιο για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φαίνεται οτι μπορεί να βοηθήσει τον έλεγχο της νόσου, όταν αυτός εξαπλωθεί πέρα απο τον αδένα. Αυτό είναι το πόρισμα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research (2000;6: 1632-8).
Το εμβόλιο περιέχει ένα γενετικά τροποποιημένο ιό, που είναι σχεδιασμένος να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταστρέφει τα νεοπλασματικά κύτταρα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας συχνός καρκίνος, ο δεύτερος συχνότερος στους άνδρες. Συνήθως δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και είναι βραδέως εξελισσόμενος. Μία εκ των μεθόδων για την ανίχνευση του είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα. Ειδικότερα, το PSA, παράγεται απο φυσιολογικά και νεοπλασματικά καρκινικά κύτταρα. Εάν είναι αυξημένη η τιμή του στο αίμα είναι μία ισχυρή ένδειξη για καλοήθη ή κακοήθη εξεργασία στον προστάτη.

Ο Harorld Kaufman και οι συνεργάτες του, χορήγησαν το εμβόλιο σε 33 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, με διαρκώς αυξανόμενο το PSA (ένδειξη οτι η νόσος ήταν ανεξέλεγκτη). Όλοι τους είχαν υποστεί σε προγενέστερο χρόνο εγχείρηση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς έλαβαν τρείς δόσεις του εμβολίου σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Οι μισοί εξ αυτών δεν παρουσίασαν αύξηση του PSA για 6 μήνες, ενώ 6 άνδρες δεν παρουσίασαν αύξηση του PSA για 2 χρόνια. Δηλαδή συνολικά 23 εκ των 33 παρουσίασαν ύφεση παρά το πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Το εμβόλιο αποτελείται απο τον αθώο ιό vaccinia που τροποπιήθηκε γενετικά ώστε να εκφράζει το αντιγόνο PSA. Αυτό προκαλεί ανοσολογική απάντηση των Τ λεμφοκυττάρων που στρέφονται όχι μόνο κατα του PSA και του ιού, αλλά και κατά των καρκινικών κυττάρων που όπως προαναφέρθηκε, φέρουν το PSA.

H εμβολιοθεραπεία του καρκίνου, χωρίς αμφιβολία, θα κυριαρχήσει στο μέλλον λέει ο Kaufmann. ‘ Είναι πολύ πιο λογική θεραπεία σε σύγκριση με τα τοξικά χημικά που είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε σήμερα. Επιπρόσθετα είναι πολύ πιό ειδική κατά των νεοπλασματικών κυττάρων , κατι που δεν έκανε η χημειοθεραπεία’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση