αμηνορροια μετα απο διακοπη αντισυλληπτικων | αυτόματη αποβολή | κοπρολιθοι τι ειναι | αποσπαστικο λαγωνειου

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου


Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μία πάθηση, κατά την οποία επέρχεται φθορά του αρθρικού χόνδρου του ισχίου.

Προκαλείται συνήθως από πολλές παθήσεις που δημιουργούν διαταραχή στη σχέση μεταξύ της κεφαλής του μηριακού και της κοτύλης (όπως δυσπλαστικό ισχίο, ραιβό ισχίο, βλαισό ισχίο και άλλες). Διάφορες μεταβολικές παθήσεις του οστού ή του χόνδρου όπως και η χρόνια καταπόνηση του ισχίου συνδυαζόμενη με παχυσαρκία μπορεί να καταλήξει σε οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Πως εκδηλώνεται

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος που αρχικά εκδηλώνεται μετά από κόπωση και σε προχωρημένα στάδια και κατά την ανάπαυση. Ο πόνος αυτός μπορεί να εκδηλώνεται στην βουβωνική χώρα, στη πρόσθια επιφάνεια του μηρού, ή να αντανακλά και να επεκτείνεται στο αντίστοιχο γόνατο.

Επακόλουθο της φθοράς του χόνδρου εκτός του πόνου είναι και ο περιορισμός των κινήσεων του ισχίου και αφορά την κάμψη την έσω και έξω στροφή και την απαγωγή του σκέλους.

Ο πόνος και ο περιορισμός των κινήσεων του ισχίου δημιουργούν μία επώδυνη και αφόρητη κατάσταση με αποτέλεσμα τελικώς να βαδίζει επώδυνα χωλαίνοντας, να αδυνατεί να φορέσει τις κάλτσες ή να κόψει τα νύχια των ποδιών. Επίσης λόγω περιορισμού και αδυναμίας απαγωγής του σκέλους να μην μπορεί να απολαύση μια φυσιολογική σεξουαλική επαφή.

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση θα μπει από χειρουργό ορθοπεδικό ο οποίος θα εκτιμήσει τον ή την ασθενή και θα δει τις ακτινογραφίες ή την αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία στην πάθηση αυτή είναι χειρουργική.

Μέχρις ότου ο ασθενής αντιληφθεί το πρόβλημα του και συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να χειρουργηθεί, θα πρέπει να αποφεύγει την κούραση και να παίρνει φάρμακα, τα οποία συνδυάζουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στην οστεοαρθρίτιδα θα πρέπει να εξηγούνται στον πάσχοντα. Αυτές μπορεί να γίνουν στα μαλακά μόρια, να είναι οστεοτομές της λεκάνης οστεοτομές στο μηριαίο, ψευδαρθρώσεις, αρθροδέσεις ή ολική αρθροπλαστική.

Περισσότερα για την ολική αρθροπλαστική

Η ολική αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται από μια μεταλλική άρθρωση, η οποία είναι ανεκτή από τον οργανισμό. Αυτή η άρθρωση μπορεί να στηριχθεί με τσιμέντο, με βίδες ή χωρίς. Σε νεαρές ηλικίες μέχρι 65 ετών καλό είναι να αποφεύγεται το τσιμέντο.

Στις παρακάτω ακτινογραφίες παρατίθενται συγκριτικά ένα φυσιολογικό ισχίο, ένα ισχίο με οστεοαρθρίτιδα πριν και μετά την αρθροπλαστική.
(από το προσωπικό αρχείο του γράφοντος).

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, η κίνηση της άρθρωσης είναι ανώδυνη και η μερική φόρτιση αρχίζει την δεύτερη ημέρα μετά το χειρουγρείο.

Η πλήρης φόρτιση χωρίς υποστήριξη θα επιτραπεί στους 2 με 3 μήνες μετά το χειρουργείο.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Επιπλοκές μπορεί να συμβούν μετά την επέμβαση, αλλά ευτυχώς σπάνιες και είναι οι εξής: Θρομβοφλεβίτης, αιμάτωμα φλεγμονή τραύματος, φλεγμονή άρθρωσης και χαλάρωση άρθρωσης.

Αυτό που πρέπει να έχει υπ’ όψη του ο χειρουγρημένος με ολική αρθροπλαστική είναι να μην έχει πολλά κιλά βάρος και να έχει περιορισμένες δραστηριότητες για να δώσει μεγαλύτερο χρόνο ζωής στην πρόσθετη αυτή άρθρωση.

Πάντως ολικές αρθροπλαστικές ισχίου τοποθετημένες σωστά από έμπειρο χειρουργό ορθοπεδικό, αφού λάβει τις προφυλάξεις του σωστά ο ασθενής μπορεί να αντέξουν και πάνω από 20 έτη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.