τι εννοουμε λεγοντας εντερικος ελικας με πρωτεινουχο περιεχομενο | θυρεοσφαιρινη

Νοσήματα των μυών


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΥΟΠΑΘΕΙΩΝ

Οι μυικές δυστροφίες ή μυοτονικές νόσοι, οι μυοπάθειες, οι μυοσίτιδες και η μυασθένεια είναι οι πλέον χαρακτηριστικές παθήσεις της ομάδας αυτής.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο φυσιοθεραπευτής που καλείται να αντιμετωπίσει κάποιον ασθενή με νόσημα των μυών θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσει τη μυική ισχύ αφού η μυική αδυναμία αποτελεί το κυρίαρχο και μερικές φορές το μοναδικό σύμπτωμα. Μετά από την εξέταση και ανάλογα με τ’ αποτελέσματα αυτής θα προσαρμόσει τη θεραπευτική αγωγή. Πρέπει ν’αναφερθεί ότι η φυσιοθεραπεία δεν θα θεραπεύσει τον ασθενή αλλά θα επιβραδύνει η εξέλιξη της νόσου σε κάποιο βαθμό ή θα βελτιωσει το επίπεδο της ζωής του.

Το πρόγραμμα της φυσιοθεραπείας περιλαμβάνει
1. κινησιοθεραπεία με σκοπό τη διατήρηση της μυικής ισχύος,
2. τη διδασκαλία σωστών στάσεων με σκοπό την πρόληψη των παραμορφώσεων,
3. υδροθεραπεία,
4. μάλαξη και
5. αναπνευστική φυσιοθεραπεία.

Η κινησιοθεραπεία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική εκτελείται στο στάδιο που ο ασθενής δεν μπορεί να εκτελέσει καμμία κίνηση και βοηθά στην αποφυγή της εγκατάστασης των αγκυλώσεων και στην υποβοήθηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η ενεργητική άσκηση πρέπει να είναι ήπια και η άσκηση μέσα στο νερό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

Η μάλαξη πρέπει να είναι αργή και βαθιά με σκοπό να βελτιώσει την κυκλοφορία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πρέπει να μεσολαβούν διαστήματα ανάπαυσης ενώ οι ασθενείς με μυασθένεια πρέπει να εκτελούν ιδιαίτερα ελαφρύ πρόγραμμα διότι η κόπωση επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει την άσκηση των αναπνευστικών μυών με ιδιαίτερη έμφαση στους εκπνευστικούς μύες διότι οι ασθενείς σε προχωρημένα στάδια δεν μπορούν να βήξουν και συνεπώς δεν γίνεται παροχέτευση του βρογχικού τους δένδρου δηλ συσσωρεύονται οι εκκρίσεις. Παράλληλα γίνεται υποβοηθούμενη απόχρεμψη δηλ αποβολή των εκκρίσεων με χειρισμούς κατά την εκτέλεση ασκήσεων εκπνοής καθώς και παροχέτευση σε ανάρροπες θέσεις.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.