ειλεος σκωληκοειδη | τι μας παρεχουν οι υδατανθρακες | παρενεργειες εμβολιου πνευμονιοκοκκου | χοληστερινη

Νέα φάρμακα και διαγνωστικές μέθοδοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματαΝέες διαγνωστικές μέθοδοι περιορίζουν την προληπτική διενέργεια της στεφανιαίας αγγειογραφίας και αποτελεσματικά φάρμακα μειώνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, ενώ η ταχύτατη πρόοδος επιστήμης και τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα εφοδιάσει το κάθε άτομο με την ιδιαίτερη γονιδιακή του ταυτότητα, η οποία σε ψηφιακή μορφή θα είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμη.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 3ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι υπερτασικοί ασθενείς εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αλλά και αιφνίδιου θανάτου σε σχέση με τους μη υπερτασικούς. Ωστόσο, όπως ανέλυσε ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ, κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των κινδύνων που διατρέχουν οι υπερτασικοί.

Φάρμακα πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι τα Α-ΜΕΑ (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου), με τα οποία αφενός ελέγχεται η υπέρταση και αφετέρου βελτιώνεται η λειτουργία του ενδοθηλίου. Με τα Α-ΜΕΑ, όπως είπε, μειώνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 38% και τα στεφανιαία κατά 28%.

Στη διαγνωστική σπουδαιότητα της μαγνητικής τομογραφίας αναφέρθηκε η επιμελήτρια β' της καρδιολογικής κλινικής του Ωνασειου καρδιοχειρουργικού κέντρου, κ. Σ. Μαυρογένη, η οποία υποστήριξε ότι σε διάστημα μόλις μιάμιση ώρας, αναίμακτα και χωρίς την έκθεση του ασθενούς σε ακτινοβολία, εντοπίζονται στενώσεις των στεφανιαίων αγγείων καθώς και ανευρύσματα στα αγγεία.

Στο μεταξύ, γονιδιακή ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή (CD ROM) θα μπορεί να έχει κάθε άτομο τα επόμενα χρόνια , καθώς είναι ήδη γνωστοί οι πιο κρίσιμοι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η διαδικασία ελέγχου του γενετικού υποστρώματος του ανθρώπου είναι απλή και δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από μία εξέταση αίματος και ανάλυση του DNA. Αυτά επισήμανε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο τμήμα καρδιολογίας του πανεπιστημίου του Οχάιο Χ. Μπουντούλας.

Ο κ Μπουντούλας αναφέρθηκε στη σχέση φαρμακευτικής δράσης του γενετικού υποστρώματος και εξήγησε ότι οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τη δράση ενός φαρμάκου με δύο τρόπους. Πρώτον επηρεάζουν το μεταβολισμό του φαρμάκου και δεύτερον μεταβάλλουν την ευαισθησία των ενζύμων ή των υποδοχέων με αποτέλεσμα η δράση του φαρμάκου να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η γνώση του γενετικού υποστρώματος του κάθε ασθενή είναι μέγιστης σημασία για τον ορισμό της αποτελεσματικότερης φαρμακευτικής αγωγή, τόνισε ο κ Μπουντούλας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.