Πρωτεΐνες-δείκτες για καρδιακά νοσήματα

Η μέτρηση πρωτεϊνών μπορεί να είναι ακριβέστερος τρόπος, σε σχέση με τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οξύ καρδιακό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή που θα επιφέρει το θάνατο, υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι κύρια προειδοποιητική ένδειξη για καρδιοπάθεια, αλλά ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca τονίζουν ότι ποσότητες των δύο από-λιποπρωτεϊνών: apoB και apoΑ-1, μπορεί να είναι ένας ακόμη καλύτερος δείκτης.
“Με αυτό το νέο τύπο εξέτασης, μπορούμε καλύτερα να προσδιορίσουμε ποιός πρέπει να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ποιός όχι (για καρδιοπάθεια)”, είπε ο δρ. Γκόραν Βάλντιους του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Οπως η καλή και η κακή χοληστερόλη, η ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών πρωτεϊνών μπορεί να είναι το κλειδί για τη διάγνωση και πιθανώς, μελλοντικά, για τη θεραπεία μίας καρδιοπάθειας.

Ο δρ. Βάλντιους είπε ότι οι πρωτεΐνες apoB και apoA-1 παρέχουν μία ακριβέστερη εικόνα του κινδύνου, σε σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Η Apo-B παράγεται από το ήπαρ και δρα ως “οδηγός” που μεταφέρει χοληστερόλη σε διάφορα του οργανισμού. Η Apo-1 παράγεται επίσης στο ήπαρ. Μπορεί να συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στα κύτταρα και να τα επιστρέφει στο ήπαρ, όπου εκεί καταστρέφονται.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση “Lancet”, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα για τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερόλης και των apoB και apoA-1 από 175.000 Σουηδούς.

Μετά τη μελέτη τους που διήρκεσε τουλάχιστον πέντε χρόνια, βρήκαν ότι υψηλά ποσοστά των apoB έχουν μεγάλη σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ενός οξύτατου καρδιακού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, ενώ τα υψηλά επίπεδα της apoA-1 έχουν προστατευτική δράση.

Τόσο τους άνδρες όσο και στις γυναίκες η apo-Β αποδείχθηκε ισχυρότερος δείκτης για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τα επίπεδα κακής χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση