λιπιδια τροφιμα | Νοσος αντισον και κυηση | θεραπεια κοκκιωματος μυτης | εξογκωμα στο στομα | πολυποδας | υποταση

Πρωτεΐνες-δείκτες για καρδιακά νοσήματαΗ μέτρηση πρωτεϊνών μπορεί να είναι ακριβέστερος τρόπος, σε σχέση με τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οξύ καρδιακό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή που θα επιφέρει το θάνατο, υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι κύρια προειδοποιητική ένδειξη για καρδιοπάθεια, αλλά ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca τονίζουν ότι ποσότητες των δύο από-λιποπρωτεϊνών: apoB και apoΑ-1, μπορεί να είναι ένας ακόμη καλύτερος δείκτης.
"Με αυτό το νέο τύπο εξέτασης, μπορούμε καλύτερα να προσδιορίσουμε ποιός πρέπει να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ποιός όχι (για καρδιοπάθεια)", είπε ο δρ. Γκόραν Βάλντιους του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Οπως η καλή και η κακή χοληστερόλη, η ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών πρωτεϊνών μπορεί να είναι το κλειδί για τη διάγνωση και πιθανώς, μελλοντικά, για τη θεραπεία μίας καρδιοπάθειας.

Ο δρ. Βάλντιους είπε ότι οι πρωτεΐνες apoB και apoA-1 παρέχουν μία ακριβέστερη εικόνα του κινδύνου, σε σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Η Apo-B παράγεται από το ήπαρ και δρα ως "οδηγός" που μεταφέρει χοληστερόλη σε διάφορα του οργανισμού. Η Apo-1 παράγεται επίσης στο ήπαρ. Μπορεί να συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στα κύτταρα και να τα επιστρέφει στο ήπαρ, όπου εκεί καταστρέφονται.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση "Lancet", οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα για τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερόλης και των apoB και apoA-1 από 175.000 Σουηδούς.

Μετά τη μελέτη τους που διήρκεσε τουλάχιστον πέντε χρόνια, βρήκαν ότι υψηλά ποσοστά των apoB έχουν μεγάλη σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ενός οξύτατου καρδιακού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, ενώ τα υψηλά επίπεδα της apoA-1 έχουν προστατευτική δράση.

Τόσο τους άνδρες όσο και στις γυναίκες η apo-Β αποδείχθηκε ισχυρότερος δείκτης για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τα επίπεδα κακής χοληστερόλης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.