πληγη στο ρουθουνι | κτενιτης μυς | φρονιμίτης αντιμετωπιση πονου | λεμφωμα στομαχου | για ευκολη γεννα

Πρωταθλητισμός σε παιδιά και εφήβους


Οι μακροχρόνιες και υπερβολικές επιβαρύνσεις στην προπόνηση και τους αγώνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη τόσο του οργανισμού όσο και της προσωπικότητας των παιδιών. Οι πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις σχετίζονται με υψηλή κατανάλωση ενέργειας και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο μεταβολισμό. Η αύξηση του βασικού μεταβολισμού πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του δομικού μεταβολισμού και της ανάπτυξης. Η προπονητική υπερφόρτιση μπορεί να επιφέρει βλάβες στον παθητικό κινητικό μηχανισμό, δηλαδή στα οστά, τους χόνδρους, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η ταχεία ανάπτυξη που παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για πρόκληση βλαβών, γιατί ανάλογη με την ταχύτητα ανάπτυξης είναι και η ευαισθησία των ιστών. Οι πολύωρες προπονήσεις, περιορίζουν σημαντικά το χρόνο των παιδιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σχολικές τους υποχρεώσεις αλλά και να μην συναναστρέφονται όσο θα ήθελαν με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πίεση για νίκες στους αγώνες αλλά και το στρες που δημιουργεί η προπόνηση από μόνη της, υπερφορτώνουν τους μικρούς αθλητές και περιορίζουν τον απαραίτητο «χώρο» για την εκτενή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Σαν συνέπεια μπορεί να δημιουργηθεί μία διαρκής ψυχολογική πίεση και τελικά μακροπρόθεσμες ψυχολογικές διαταραχές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.