περιαθριτης | ογκος στο ορθο | επικονδυλιτιδα | γενική ούρων προετοιμασία | εχινοκοκκος | θλάση ορθού μηριαιο

Επίδραση του καπνίσματος στη σωματική απόδοση


Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στη σωματική απόδοση με δύο τρόπους.
1. Προκαλεί βρογχοσπασμό και αύξηση της αντίστασης των αεροφόρων οδών που έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αναπνευστικών μυών, αφού αναγκάζονται να δαπανούν μεγαλύτερη ενέργεια για την ανταλλαγή του ίδιου όγκου αέρα. Το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου μπορεί να αυξήσει την αντίσταση των αεραγωγών μέχρι και 30%. Τη μεγάλη ενέργεια που καταναλώνουν οι αναπνευστικοί μύες, λόγω του καπνίσματος, στερούνται οι υπόλοιποι μύες που συμμετέχουν στην άσκηση που την έχουν τόση ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο η παροχή οξυγόνου στους μύες μειώνεται λόγω της αυξημένης αντίστασης στους αεραγωγούς.
2. Το μονοξείδιο του άνθρακα που είναι προϊόν του καπνίσματος, έχει μεγαλύτερη χημική συγγένεια με την αιμοσφαιρίνη από ότι το οξυγόνο ( 200 με 300 φορές ) και έτσι διώχνει το οξυγόνο από την ένωση της οξυαιμοσφαιρίνης και σχηματίζει ανθρακοαιμοσφαιρίνη.
Η διπλή αυτή επίδραση του καπνίσματος έχει σαν συνέπεια τη λιγότερη παροχή οξυγόνου στους λειτουργούντες μύες και επομένως τη μείωση της απόδοσης. Αποχή από το κάπνισμα για 24 ώρες πριν από την άσκηση, αναιρεί τη δηλητηριώδη αυτή επίδραση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.