αμπουλα μπανιο | κοπρανα επιπλεουν | τείνων την πλατεία περιτονία | χοληστερινη

Επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην αθλητική απόδοση


Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και κατά συνέπεια και τη σωματική απόδοση. Το μονοξείδιο του άνθρακα δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη, μειώνοντας έτσι την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Το όζον, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου, δυσκολεύουν την αναπνευστική λειτουργία, αφού ερεθίζουν τους αεραγωγούς. Κατά την άσκηση όπου ο πνευμονικός αερισμός αυξάνεται, αυξάνεται και η είσοδος τους στον οργανισμό επιφέροντας δυσμενή αποτελέσματα. Όταν τα επίπεδα όζοντος και μονοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένα, παρατηρείται πολύ συχνά μείωση της αερόβιας ικανότητας ( ελάττωση της ικανότητας για μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ), η μείωση της απόδοσης κυρίως στους δρομείς είναι αυξημένη. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλότερα κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ( μεγαλύτερη κίνηση αυτοκινήτων ). Τα επίπεδα του όζοντος αυξάνονται με την ανατολή του ηλίου, κορυφώνονται το απόγευμα και μειώνονται με τη δύση του ηλίου. Η άσκηση είναι καλό να αποφεύγεται, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα των ρίπων είναι αυξημένα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα ( δύσπνοια, δυσφορία κ.α.) ιδιαίτερα εάν συνυπάρχουν και προβλήματα υγείας. Οι αθλητές εάν δεν μπορούν να αναβάλλουν την προπόνηση τους, είναι προτιμότερο να ασκούνται νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.