τσιμπουρια | διαβητικη κετοξεωση | κονδυλώματα και κύηση | ακμη γατας θεραπεια | σύνδρομο καρωτιδικου κολπου

Ασκηση και Νοητική υστέρηση


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι αυτονόητο ότι η άσκηση είναι ανάγκη για τα άτομα με νοητική υστέρηση, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που είναι απαραίτητη σε όλους. Ο καθένας έχει βασικές ανάγκες και επιθυμίες για φυσική, νοητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Αιτίες όπως η αναγνώριση του "εγώ", η επιτυχία, η χαρά, ο συναγωνισμός, η αποδοχή, οι κοινωνικές σχέσεις, στρέφουν τόσο τα φυσιολογικά άτομα, όσο και τα νοητικώς υστερημένα άτομα προς τον αθλητισμό.

Ιδιαιτερότητες των ατόμων με νοητική υστέρηση

Συνήθως η νοητική υστέρηση, συνυπάρχει με διάφορα νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες (πολύ συχνά), το άσθμα, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία (ένας στους είκοσι), οι ορμονικές διαταραχές κ.α. Συχνές επίσης είναι και οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση) και των κάτω άκρων (βλαισογωνία, ραιβοποδία, πλατυποδία). Ολοι αυτοί οι λόγοι συντρέχουν, ώστε τα νοητικώς υστερημένα άτομα να παρουσιάζουν χαμηλή φυσική κατάσταση και περιορισμένη επιδεξιότητα. Αυτό αποκαλύπτει την αναγκαιότητα της άσκησης, που είναι ίσως πιο απαραίτητη γι' αυτούς παρά για τα φυσιολογικά άτομα. Πολλές είναι οι φορές που η άσκηση χρησιμεύει μόνο και μόνο, για να καταστήσει τα άτομα αυτά ικανά, απλώς να αυτοεξυπηρετούνται.

Σημείο προσοχής

Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να δίνεται στη διδασκαλία των κινητικών δεξιοτήτων (μετακινήσεις, ισορροπία, χειρισμός φορητών και σταθερών οργάνων κ.τ.λ.) που είναι η βάση για τη συμμετοχή σε πιο σύνθετες ασκήσεις και σε αθλήματα. Προτιμότερη είναι η εξατομικευμένη διδασκαλία (στον ίδιο χώρο με άλλους, αλλά ο καθένάς με δικό τους εκπαιδευτή) γιατί απαιτούνται πολλές επαναλήψεις και προσεκτικές διορθώσεις.

Τύπος άσκησης

Κανένα άθλημα ή άσκηση δεν είναι απαγορευμένο για τα νοητικώς υστερημένα άτομα. Θα πρέπει να επιλέγονται φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της νοημοσύνης και τις τυχόν συνυπάρχουσες ασθένειες. Μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή να κάνουν κολύμβηση. Εάν δεν τα καταφέρνουν μπορούν να ασχοληθούν με απλούστερες μορφές άσκησης, όπως η πεζοπορία, το jogging, απλά παιχνίδια με την μπάλα κ.α. Η συμμετοχή σε ομαδικά αγωνίσματα (με απλοποιημένους κανόνες) και η άσκηση με τη μορφή παιχνιδιού, αποσπούν το ενδιαφέρον και ψυχαγωγούν ιδιαίτερα. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η συνάσκηση με φυσιολογικά άτομα. Οταν αυτή γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, έχουν να κερδίσουν πολλά και οι δύο ομάδες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.