πρηξιμο μετα απο αντιτετανικό | φλερτ μεσω του χορου | βλεννες στα κοπρανα | disaporofisi | περιαθριτις ωμου

Ασκηση και Ισχαιμική νόσος του μυοκαρδίου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει οτι η φυσική δραστηριότητα προστατεύει απο την ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου και ιδιαίτερα απο την εμφάνιση οξέος εμφράγματος ή αιφνίδιου θανάτου. Eιδικότερα, η συστηματική αερόβια άσκηση, προστατεύει απο την εμφάνιση ισχαιμικού επεισοδίου στο μυοκάρδιο ( πρωτοπαθής προστασία ), συμβάλλει στην αποκατάσταση των ασθενών μετά απο οξύ έμφραγμα ή μια εγχείρηση επαναιμάτωσης των στεφανιαίων αρτηριών ( φυσική αποκατάσταση ) και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου ισχαιμικού επεισοδίου (δευτεροπαθής προστασία ).

Tρόπος άσκησης.

Oι απλές δραστηριότητες, όπως το βάδισμα, η ποδηλασία, το jogging, η ποδηλασία, η κολύμβηση καθώς και η απλές εργασίες στο σπίτι, είναι αποτελεσματικές και δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε πολυδάπανες αθλητικές δραστηριότητες, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα. Oι ισομετρικές ( στατικές ) ασκήσεις, η εξάσκηση με μικρές μυϊκές ομάδες, π. Χ. μόνο με τα χέρια, δεν συνιστώνται, γιατί επιβαρύνουν περισσότερο το καρδιακό έργο και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. H επιβάρυνση πρέπει να είναι προοδευτική, η προθέρμανση και η αποθεραπεία είναι απαραίτητες και η άσκηση σε άσχημες κλιματολογικές συνθήκες ( πολύ ζέστη, ψύχος και υγρασία ), σε μεγάλο υψόμετρο και σε μολυσμένη ατμόσφαιρα, πρέπει να αποφεύγεται. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, η συστηματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας ή αποτρέπει από την εμφάνιση νέων εκδηλώσεων της ισχαιμικής νόσου του μυοκαρδίου, όταν περιέχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. H συχνότητα της είναι 3 με 5 φορές την εβδομάδα.
2. H έντασή της αντιστοιχεί στο 60 με 90% της μέγιστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας.
3. H διάρκεια της άσκησης κυμαίνεται σε 15 με 60 λεπτά συνεχούς αερόβιας δραστηριότητας.
4. H δραστηριότητα είναι αερόβιου τύπου, με ενεργοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων.

Tέλος η άσκηση θα πρέπει να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Eχει διαπιστωθεί οτι η φυσική ικανότητα ελαττώνεται σημαντικά 2 με 3 εβδομάδες μετά τη διακοπή της συστηματικής άσκησης, ενώ 3 με 8 μήνες μετά τη διακοπή της το άτομο επανέρχεται στη φυσική κατάσταση που ήταν πριν αρχίσει να προπονείται. Eπίσης 1με 4 μήνες μετά τη διακοπή χάνονται οι καρδιοαναπνευστικές βελτιώσεις που προκάλεσε η άσκηση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.