Η νόσος των τρελών αγελάδων ξανά στο προσκήνιο

Οι κερδοσκοπικές πρακτικές ορισμένων ολλανδικών εταιρειών κρέατος ξαναξυπνούν τον εφιάλτη της νόσου των τρελών αγελάδων. Προκειμένου το κρέας του κοτόπουλου να μπορεί να απορροφά περισσότερο νερό κατά την κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνεται τεχνητά το βάρος του ζώου, και κατ΄επέκταση και η τιμή του, διάχεαν με ένεση μέσα σ’ αυτό μία σκόνη που παράγεται από πρωτεΐνες βοδινού. Η παρουσία όμως πρωτεϊνών από βοδινό μέσα στο κρέας του κοτόπουλου εγκυμονεί κινδύνους για την μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Οι κτηνιατρικές αρχές γνώριζαν το θέμα από το 1997, όμως οι γενετικές δοκιμές που εντοπίζουν τις πρωτεΐνες βοδινού δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται παρά μόνον πρόσφατα, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν.

Σοβαρό κίνδυνο για τη μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας εγκυμονούν οι σημαντικές ποσότητες από κατεψυγμένα κοτόπουλα που είχαν εισαχθεί στη Βρετανία, έπειτα από την επεξεργασία τους με πρωτεΐνες από βοδινό στην Ολλανδία, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Μία αναφορά των ιρλανδικών ιατρικών υπηρεσιών γύρω από την υπόθεση υποδεικνύουν ως υπεύθυνες τις ολλανδικές εταιρείες Lelie, Vrieskoop και Kippenhof.

Οι υπεύθυνοι της Lelie έχουν παραδεχθεί πως οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούσαν προέρχονταν από βοδινά, όμως τόνισαν πως όλα τα ζώα είχαν πιστοποιηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση. Στο ρεπορτάζ της Γκάρντιαν η εταιρεία Kippenhof αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ εκπρόσωπος της Vrieskoop διαβεβαίωσε πως η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε παρά πρωτεΐνες που προέρχονταν από κοτόπουλα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση