Ασκηση και εγκυμοσύνη – Τρόποι άσκησης

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Βασική αρχή για το πρόγραμμα άσκησης της εγκύου είναι η εξατομίκευση, καθώς η φυσική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη, η σχέση της γυναίκας με την άσκηση και οι ιδιαιτερότητές της παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιβάλλεται η άδεια για άσκηση να δίνεται μετά από λεπτομερή ιατρικό έλεγχο, που θα επαναλαμβάνεται συχνά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τρόποι άσκησης

Το καλύτερο είδος άσκησης για την έγκυο γυναίκα είναι εκείνο που την ευχαριστεί και που έχει διάθεση να συνεχίσει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Ενδεδειγμένοι τρόποι άσκησης είναι το βάδισμα, η κολύμβηση και η ποδηλασία (προτιμότερο είναι το στατικό ποδήλατο γιατί δεν υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης). Από τα παραπάνω η κολύμβηση, εφόσον βέβαια η υγιεινή της πισίνας είναι η ενδεδειγμένη και η σχέση της εγκύου με το νερό είναι καλή, θεωρείται ιδανική άσκηση για δύο βασικούς λόγους.
1. Λόγω της άνωσης δεν υφίσταται το πρόβλημα της βαρύτητας του σώματος και μειώνονται όλες οι απότομες κινήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.
2. Η δροσερή θερμοκρασία του νερού (26-27 C) δεν δημιουργεί υπερθερμία, δηλαδή αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, γεγονός το οποίο μπορεί να επιφέρει προβλήματα στο έμβρυο (π.χ. αρρυθμίες).

Προθέρμανση – Ενταση – Διάρκεια – Συχνότητα – Αποθεραπεία

Η προθέρμανση πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια για τις εγκύους. Η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι μέτρια (60% – 70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας). Η άσκηση καλό είναι να διαρκεί περίπου 30 λεπτά και να επαναλαμβάνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος η προοδευτική αποθεραπεία με βάδιση είναι απαραίτητη, καθώς και η ανάπαυση σε στάση που να διατηρεί τα κάτω άκρα σε υψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα, ώστε να διευκολύνεται η φλεβική επαναφορά του αίματος. Εάν η εξάσκηση γίνεται με κολύμβηση, η αποθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει 7 – 10 λεπτά πολύ αργής – ήπιας κολύμβησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση