κερατιτιδα χρονος θεραπειας | ελκος στομαχου θεραπεια | ολιστικη διατροφη | αιμαγγειωμα στο συκωτι διατροφη

Θειαμίνη ή Βιταμίνη Β1


Ποιός είναι ο ρόλος της

Η θειαμίνη είναι βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων διότι αποτελεί συστατικό συνένζυμου του μεταβολισμού τους. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της αλκοόλης και των διακλαδισμένων αμινοξέων. Η θειαμίνη σχετίζεται και με την καλή λειτουργία των περιφερικών νεύρων.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη της θειαμίνης προκαλεί προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα τα οποία εκδηλώνονται με μειωμένα αντανακλαστικά και συνοδεύονται με καταβολή και απάθεια. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο μεταβολισμό, απώλεια της όρεξης και δυσκοιλιότητα. Παρατεταμένη έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια Μπέρι-μπέρι, η οποία έχει διάφορους τύπους. Όλοι οι τύποι εκδηλώνονται με απώλεια της όρεξης η οποία οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η ασθένεια μπορεί επίσης να εκδηλώσει αδυναμία, ευερεθιστικότητα, περιφερική νευροπάθεια, ακόμα και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff έχει επίσης συνδυαστεί με έλλειψη θειαμίνης και εκδηλώνεται κυρίως στους αλκοολικούς.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Αν και σπάνια αναφέρονται περιπτώσεις υπερβιταμίνωσης από θειαμίνη, η χρόνια υπερπρόσληψη βιταμίνης Β1 (μεγαλύτερη από 50mg/κιλό σωματικού βάρους ή μεγαλύτερη από 3γρ ημερεσίως) είναι τοξική και έχει συνδυαστεί με μια σειρά από κλινικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, υπερευαισθησία, αϋπνία, ταχυκαρδία, αδυναμία, δερματίτιδες.

Πηγές

Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στο χοιρινό κρέας, στα ολόκληρα σπόρια και τα δημητρικά πρωινού, τα όσπρια, το συκώτι και τους ξηρούς καρπούς.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη θειαμίνη λόγω του ό,τι η πρόσληψη σχετίζεται με την ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή. Πάντως 0.4mg / 1000KCal ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης θεωρείται ασφαλής και επαρκής ποσότητα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.