εκκριση μαστου | τι κοβει την ορεξη | μειωση στηθους με διαιτα | πιεση | χωρισμος αποφαση | κηλικος σακος

Η βιταμίνη Α σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτωνΜεγάλες δόσεις βιταμίνης Α στη διατροφή μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Οι επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο τoυ Χάρβαρντ, ανέλυσαν διατροφικά ερωτηματολόγια από περισσότερες από 70.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όλες νοσοκόμες, ηλικίας 34 έως 77 ετών, για μία χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Α ξεπερνούσε τα 3.000 μικρογραμμάρια, είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου, σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν λιγότερο από 1.250 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται μόνο με τη ρετινόλη, την "έτοιμη" μορφή της βιταμίνης Α και όχι με το β-καροτένιο, που αποτελεί την προβατίμινη, μια και τη μετατροπή της προβιταμίνης σε βιταμίνη Α, τη ρυθμίζει ο οργανισμός ανάλογα με τις ανάγκες του.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, πλούσια σε λίπος, όπως είναι το συκώτι αλλά τα ιχθυέλαια, ενώ το β-καροτένιο περιέχεται κυρίως σε σκούρα πράσινα λαχανικά και καρότα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και κυρίως όταν στο διαιτολόγιο συνυπάρχουν και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 600-700 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α ημερησίως, ενώ ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα περιέχει περίπου 1500 μικρογραμμάρια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.