Λιπίδια

Ενεργειακή αξία : 9 Kcal / γραμμάριο

Τι είναι

Τα λιπίδια είναι χημικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και είναι αδιάλυτες στο νερό.

Κατηγορίες

Υπάρχουν τρείς βασικές κατηγορίες λιπιδίων.

Τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη και τα φωσφολιπίδια.
Τα τριγλυκερίδια αποτελούνται από γλυκερόλη και λιπαρά οξέα. Από διατροφική πλευρά μας ενδιαφέρουν άμεσα τα λιπαρά οξέα τα οποία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.

Τα κορεσμένα είναι τα λιπαρά οξέα που συναντώνται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενώ τα ακόρεστα συναντώνται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, στα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόραστα (φυτικά έλαια, ιχθυέλαια). Τα τριγλυκερίδια αποτελούν τη βασική πηγή διατροφικού λίπους.

Η χοληστερόλη η οποία κυκλοφορεί στο αίμα σε σε δύο μορφές είτε ελεύθερη είτε εστεροποιημένη δε συμμετέχει τόσο στην παροχή ενέργειας όσο τα τριγλυκερίδια.

Ποιός είναι ο ρόλος τους

Τα λιπίδια χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για τη δόμηση των κυτταρικών μεβρανών, συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών, αποτελούν μέσο για την αποταμίευση ενέργειας αλλά παρέχουν και ενέργεια σαν εφεδρική πηγή όταν απουσιάζουν υδατάνθρακες. Τα λιπίδια είναι επίσης απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E & K).

Ποιές τροφές αποτελούν πηγή λιπιδίων

Οι βασικές πηγές λιπιδίων είναι τα λίπη και τα έλαια. Στα λίπη περιλαμβάνονται το ζωικό και το φυτικό λίπος και το βούτυρο και στα έλαια όλα τα σπορέλαια και το ελαιόλαδο. Πηγή λιπους αποτελούν επίσης όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα) καθώς και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως οι ξηροί καρποί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση