σκωληκοειδίτιδα | μελιταιος πυρετος | hatha yoga αναπνοες | εντερικη σκολιωση | βηματοδοτης | πανλευκοπενια γατας

Δηλητηρίαση από Αρσενικό


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Διάφορες ενώσεις του μετάλλου αυτού χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ή για την παρασκευή μπαταριών και κυνηγετικών όπλων.

Παθογένεια

Η τοξικότητα των ενώσεων αρσενικού, οφείλεται στην αδρανοποίηση ενζύμων που παίρνουν μέρος στις οξειδωτικές διεργασίες των ιστών. Το μέταλλο προκαλεί βλάβες και αλλοιώσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα, τριχοειδείς αιμορραγίες, πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εντοπίζονται στο δέρμα,τα νύχια και τις τρίχες. Αποθηκεύεται επίσης στο ήπαρ, τους νεφρούς, τη σπλήνα και τους πνεύμονες.

Πρόληψη

Η τοξικότητα των φαρμάκων αυτών είναι υψηλή. Οι δηλητηριάσεις αυτές προκαλούνται εύκολα στα ζώα και οφείλονται είτε σε αμέλεια ή σε σκόπιμη ενέργεια (φόλα).

Κλινική εικόνα

Στην οξεία δηλητηρίαση 15 - 20 λεπτά μετά τη λήψη του δηλητηρίου παρατηρούνται ναυτία, έμετοι πράσινης χροιάς, δίψα, κατακράτηση ούρων, τρόμος και σπασμοί. Στη συνέχεια, λόγω καταστροφής του εντερικού επιθηλίου έχουμε διάρροια με τεμάχια του βλεννογόνου του εντέρου.

Διάγνωση

Από το ιστορικό και τα κλινικά συμπτώματα. Για τον εργαστηριακό προσδιορισμό σε νεκροτομικά ευρήματα, χρησιμοποιούνται συνήθως διάφορες τεχνικές (TLC).

Αντιμετώπιση

Συνιστάται η χορήγηση γάλακτος και λευκώματος αυγού. Χορηγείται επίσης συμπτωματική θεραπεία, με ορούς και ηλεκτρολύτες ή διαλύματος γλυκόζης. Ως αντίδοτο χορηγείται διμερκαπτόλη, η οποία όμως είναι αποτελεσματική αν δοθεί τις πρώτες 4 ώρες.

Η αλόγιστη και υπερβολική χρήση εντομοκτόνων, προκαλεί υψηλή συγκέντρωσή τους στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών εμβίων όντων και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή στην υγεία του ανθρώπου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.