Για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση στις διακοπές

Για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση στις διακοπέςΟ κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις, κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως στις τουριστικές περιοχές είναι αυξημένος. Η αύξηση της θερμοκρασίας που βοηθά στη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω του μεγάλου αριθμού παραθεριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφιμων (ΕΦΕΤ), σε σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care, συνιστά την ιδιαίτερη προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και τη διατήρηση των τροφίμων αλλά και κατά την επίσκεψη σε χώρους μαζικής εστίασης, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Η εκδήλωση των ασθένειας από τροφική δηλητηρίαση εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί. Μπορεί να εμφανιστεί μισή ώρα μετά την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.

Συνιστάται πάντα για τις περιπτώσεις αυτές η ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερη προσοχή σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά:

– Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξεως) όπου είναι δυνατόν.

– Να ελέγχουν εάν είναι δυνατόν, τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.

– Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δε συντηρούνται σωστά. Τα προϊόντα ψύξης, ανάλογα με το είδος τους, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7 βαθμών Κελσίου και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18 βαθμών. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

– Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.

– Να τοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά την αγορά τους.

– Να μην αφήνουν τα τρόφιμα εκτεθειμένα στα έντομα ή στον ήλιο.

Στους καταναλωτές που προετοιμάζουν οι ίδιοι τη διατροφή τους ο ΕΦΕΤ συνιστά

– Να φροντίζουν την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας.

– Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά.

– Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.

– Να μη διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.

– Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν στους 60 βαθμούς Κελσίου έως την ώρα του σερβιρίσματος.

– Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν το φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Στους καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια ο ΕΦΕΤ συνιστά

– Να επιλέγουν καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι, τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, τακτοποιημένα ψυγεία, απουσία εντόμων και προσωπικό με καθαρά ρούχα εργασίας).

– Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.

– Να ζητούν πάντα το κοτόπουλο και όλα τα τρόφιμα που γίνονται από κρέας να είναι καλοψημένα.

– Να μην καταναλώνουν λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης (fast food, snack bar, καντίνες, κυλικεία πλοίων τρένων κτλ), ο ΕΦΕΤ συνιστά

– Να επιλέγουν καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουνμέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.

Επίσης να γνωρίζουν ότι

-Ετοιμα σάντουιτς (με ζαμπόν, κασέρι, τόνο, κοτόπουλο,, αυγά κλπ) που δε διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

– Ετοιμα γεύματα (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες κλπ) που σερβίρονται ζεστά, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 60 βαθμών Κελσίου, να δίνουν δηλαδή την εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι πολύ ζεστά.

– Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από μύγες και άλλα έντομα.

– Τα χύμα παγωτά που διατηρούνται σε βιτρίνες, θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε μύγες και άλλα έντομα και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.

– Ο γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα να είναι καλοψημένα.

– Τα ψυγεία με τα αναψυκτικά και το νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

– Τρόφιμα, όπως τα παραπάνω που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση