Αλκοόλ και καρκίνος του μαστού

Αλκοόλ και καρκίνος του μαστούΟ καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό στις προηγμένες χώρες του κόσμου και η ετήσια επίπτωση αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Στην Ευρώπη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτιμάται ότι φτάνει τις 150.000 ετησίως, ενώ αναμένονται 58.000 θάνατοι. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σημαντικό ιατρικό αλλά και κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα στις μέρες μας. Ενας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής, που έχει μελετηθεί είναι η επίδραση της διατροφής στον καρκίνο του μαστού, αλλά και της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Και ενώ υπάρχει μικρή ένδειξη για την επίδραση της διατροφής στην ενήλικη ζωή, υπάρχει ισχυρή ένδειξη θετικής συσχέτισης του καρκίνου του μαστού με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (από 3 ή περισσότερα ημερησίως).

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί ένα πιθανό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Περισσότερες από 50 επιδημιολογικές μελέτες έχουν εξετάσει τη συσχέτιση αυτή. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο που συσχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν 30 μέχρι και 60 γραμμάρια αλκοόλης ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται σε 3-6 ποτήρια κρασί ή 2-4 αλκοολούχα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (40% όπως ουίσκι ή βότκα), ή 2,5-4,5 μπουκάλια μπύρας έχουν 41% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν.

Μία πρόσφατη μάλιστα έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες στις οποίες υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι γυναίκες αυτές και κυρίως όσες έχουν συγγενείς 1ου βαθμού που έχουν αναπτύξει καρκίνο του μαστού θέτουν τον εαυτό τους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο όταν καταναλώνουν αλκοόλ καθημερινά.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη μελέτη της κατανάλωσης αλκοόλ σαν παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού επιτρέπει την εξήγηση των πιθανών βιολογικών μηχανισμών με τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα και ούρα, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Επιπλέον υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι οι αλκοολικές γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις γυναίκες οι οποίες κάνουν μέτρια ή καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες με υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ενδέχεται να οφείλεται στη μείωση του μεταβολισμού των οιστρογόνων ή σε αυξημένη έκκριση.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, λειτουργώντας σαν καρκινογόνος παράγοντας, είτε αυξάνοντας την διαπερατότητα των μεμβρανών σε καρκινογόνες ουσίες, είτε αναστέλλοντας τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης των κυττάρων από αυτές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση