αερια αιματος φυσιολογικες τιμες | που ειναι η κοιλια | εγκεφαλοπαθεια θεραπεια | διακοπη κυησης

Σκόρδο: υγιεινό και... δύσκολο


Το χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Από την αρχαία Αίγυπτο έως την Κίνα και από την Ινδία, έως την Ελλάδα του Ιπποκράτη, το σκόρδο ήταν το "φάρμακο" εκλογής για πολλές παθήσεις. Μάλιστα, στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες, το έπαιρναν οι αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, αποτελώντας ίσως το πρώτο φυσικό "αναβολικό" στην ιστορία του αθλητισμού.

Σήμερα, την εποχή που η αντοχή των μικροβίων αυξάνεται και τα δραστικά αντιβιοτικά μειώνονται, οι επιστήμονες, με σωρεία εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να κατανοήσουν τις λειτουργίες και να αποδείξουν τις θαυμαστές αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου, ενός λαχανικού με ευρύ φάσμα εναντίον των λοιμώξεων.

Ο λαός μας γνωρίζει την ωφέλιμη δράση του σκόρδου από πολύ παλιά. Σε πολλές περιοχές της Πατρίδας μας, μάλιστα, συνηθίζεται η κατανάλωση ωμού σκόρδου σε ημερήσια βάση. Αυτή τη λαϊκή γνώση, έρχονται να στηρίξουν και να αποδείξουν πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις.

Ετσι, τα τελευταία χρόνια, σε πολλές και διαφορετικές ιατρικές μελέτες, έχει δειχθεί ότι το φυσικό εκχύλισμα σκόρδου είναι αποτελεσματικό εναντίον πολλών παθογόνων βακτηριδίων που προκαλούν διάρροια, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, εναντίον και βακτηριδίων που παρουσιάζουν αντοχή στα συνήθη αντιβιοτικά.

Ακόμη, φαίνεται ότι η χρησιμοποίηση σκόρδου ταυτόχρονα με το αντιβιοτικό, παρουσιάζει συνεργική δράση, δηλαδή βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού και αυξάνει τα επίπεδά του στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα και την παραγωγή τοξινών από διάφορα μικρόβια.

Το σκόρδο, ασκώντας θετική επίδραση πάνω στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, συντελεί στην καλύτερη ανοσολογική απάντηση απέναντι στις λοιμώξεις. Μάλιστα, σε πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το μικρόβιο του έλκους, παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στο φυσικό χυμό σκόρδου και μάλιστα, την ίδια ευαισθησία παρουσιάζουν και στελέχη του που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Με δεδομένη την προδιάθεση σε καρκίνο του στομάχου των ατόμων που είναι θετικά στο ελικοβακτήριο του πυλωρού, δείχθηκε ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά μικρές ποσότητες από αυτό το φυσικό εκχύλισμα, παρουσιάζουν μικρότερη επίπτωση στον καρκίνο του στομάχου.

Είναι γνωστές επίσης, οι ευεργετικές δράσεις του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην αρτηριακή πίεση, όπως και η προληπτική του δράση απέναντι σε κάποιους καρκίνους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.