ηθμοειδείς κυψέλες | ερπητικη στοματιτιδα εικονες | εκτατες κομβικες συστολες | οξυζενε για καθαρισμα αυτιων;

Ουρολογικό σύνδρομο της γάτας (FUS)


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι ένα σύνδρομο ποικίλων παθολογικών καταστάσεων των ουροφόρων οδών της γάτας, που εκδηλώνεται με διαταραχές της ούρησης (συχνουρία, δυσουρία, αιματουρία) και στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται μερική ή και πλήρης κατακράτηση του ούρου.

Παθογένεια

Η παρουσία κρυστάλλων στρουβίτη στο ούρο, και ο σχηματισμός μιάς οργανικής ουσίας, του βύσματος, συμβάλλουν στην απόφραξη της ουρήθρας. Το αλκαλικό pH ευνοεί την κρυσταλλοποίηση του στρουβίτη, η περιεκτικότητα της ξηρής τροφής σε Μαγνήσιο, η παχυσαρκία και η έλλειψη βιταμίνης Α, ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου.

Προσβάλλονται κυρίως νεαρά ενήλικα, αρσενικά ζώα που διατρέφονται με βιομηχανοποιημένη ξηρά τροφή κατώτερης ποιότητας, διαβιούν αποκλειστικά στο σπίτι και είναι συνήθως στειρωμένα.

Κλινική εικόνα

1. όταν δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη, το ζώο βρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση, έχει όμως συχνή τάση για ούρηση, παρατηρείται οίδημα του πέους λόγω της συνεχούς λήξης και μπορεί να παρατηρηθεί αιματουρία.
2. όταν υπάρχει έμφραξη, παρατηρείται διόγκωση της κοιλιακής κοιλότητας λόγω κατακράτησης ούρου στην ουροδόχο κύστη. Τελικά μπορεί να παρατηρηθεί οξεία αζωθαιμία, με έντονη αφυδάτωση, εμετούς, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Διάγνωση

Στηρίζεται στην κλινική εικόνα και το ιστορικό.

Αντιμετώπιση

1. γιά την αντιμετώπιση των περιστατικών όπου δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη, η αγωγή είναι συντηρητική, με αλλαγή της διατροφής, χορήγηση οξινοποιητών του ούρου.
2. επιχειρείται άρση του εμποδίου με την τοποθέτηση καθετήρα. Εάν αυτό επιτευχθεί γίνεται έκπλυση της κύστης με φυσιολογικό ορό και ακολουθείται συντηρητική αγωγή. Εάν η διέλευση του καθετήρα είναι αδύνατη, γίνεται παρακέντηση της κύστης, ώστε αυτή να αδειάσει και προετοιμάζεται το ζώο για χειρουργική επέμβαση (περινεϊκή ουρηθροστομία).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.