Ουρολογικό σύνδρομο της γάτας (FUS)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι ένα σύνδρομο ποικίλων παθολογικών καταστάσεων των ουροφόρων οδών της γάτας, που εκδηλώνεται με διαταραχές της ούρησης (συχνουρία, δυσουρία, αιματουρία) και στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται μερική ή και πλήρης κατακράτηση του ούρου.

Παθογένεια

Η παρουσία κρυστάλλων στρουβίτη στο ούρο, και ο σχηματισμός μιάς οργανικής ουσίας, του βύσματος, συμβάλλουν στην απόφραξη της ουρήθρας. Το αλκαλικό pH ευνοεί την κρυσταλλοποίηση του στρουβίτη, η περιεκτικότητα της ξηρής τροφής σε Μαγνήσιο, η παχυσαρκία και η έλλειψη βιταμίνης Α, ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου.

Προσβάλλονται κυρίως νεαρά ενήλικα, αρσενικά ζώα που διατρέφονται με βιομηχανοποιημένη ξηρά τροφή κατώτερης ποιότητας, διαβιούν αποκλειστικά στο σπίτι και είναι συνήθως στειρωμένα.

Κλινική εικόνα

1. όταν δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη, το ζώο βρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση, έχει όμως συχνή τάση για ούρηση, παρατηρείται οίδημα του πέους λόγω της συνεχούς λήξης και μπορεί να παρατηρηθεί αιματουρία.
2. όταν υπάρχει έμφραξη, παρατηρείται διόγκωση της κοιλιακής κοιλότητας λόγω κατακράτησης ούρου στην ουροδόχο κύστη. Τελικά μπορεί να παρατηρηθεί οξεία αζωθαιμία, με έντονη αφυδάτωση, εμετούς, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Διάγνωση

Στηρίζεται στην κλινική εικόνα και το ιστορικό.

Αντιμετώπιση

1. γιά την αντιμετώπιση των περιστατικών όπου δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη, η αγωγή είναι συντηρητική, με αλλαγή της διατροφής, χορήγηση οξινοποιητών του ούρου.
2. επιχειρείται άρση του εμποδίου με την τοποθέτηση καθετήρα. Εάν αυτό επιτευχθεί γίνεται έκπλυση της κύστης με φυσιολογικό ορό και ακολουθείται συντηρητική αγωγή. Εάν η διέλευση του καθετήρα είναι αδύνατη, γίνεται παρακέντηση της κύστης, ώστε αυτή να αδειάσει και προετοιμάζεται το ζώο για χειρουργική επέμβαση (περινεϊκή ουρηθροστομία).

Διαβάστε επίσης