Το σύνδρομο του εφιάλτη προκαλεί ανησυχία στις Φιλιππίνες

Ο αιφνίδιος θάνατος την ώρα που κοιμόταν του 27χρονου διάσημου Φιλιππινέζου ηθοποιού Ρικάρντο Γιάν την περασμένη εβδομάδα δημιούργησε και πάλι πανικό για την μυστηριώδη ασθένεια που ευθύνεται για τον αιφνίδιο θάνατο υγιών ασιατών στον ύπνο τους.

Οι Φιλιππινέζοι αποκαλούν την ασθένεια αυτή σύνδρομο του εφιάλτη. Τα θύματά της λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή, συνήθως στη μέση της νύχτας, βογκούν και αναστενάζουν, επισημαίνουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το Σύνδρομο του Ανεξήγητου Νυχτερινού Θανάτου πλήττει άντρες ηλικίας 30 ως 40 ετών, αν και το νεαρότερο θύμα του ήταν ένας 17χρονος. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί παρόμοιοι θάνατοι σε γυναίκες.

Ο Δρ Ερντι Φαντρεγκίλαν από το Γενικό Νοσοκομείο των Φιλιππίνων τόνισε ότι κατά περίεργο τρόπο όλα τα θύματα πεθαίνουν γύρω στις 3 τα ξημερώματα και επισημαίνει πως περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού έχουν καταγραφεί σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ το Λάος, αλλά και στην Ιαπωνία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις Ηνωμένες Πολιτείες από το σύνδρομο αυτό έχουν πεθάνει μόνο βιετναμέζοι πρόσφυγες, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι για την ασθένεια αυτή υπάρχει μια πολιτισμική ή κληρονομική εξήγηση.

Οι γιατροί στις Φιλιππίνες πιστεύουν πως μια πιθανή αιτία είναι η υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή των Ασιατών, βασικό φαγητό των οποίων είναι το ρύζι. Κανείς όμως δεν έχει μέχρι τώρα μπορέσει να αποδείξει γιατί, αν όντως ευθύνεται η διατροφή, τα κρούσματα είναι τόσο…επιλεκτικά, ανάμεσα σε έναν τεράστιο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση