Διάρροια και Ayurveda

Η διάρροια, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σχετικά γρήγορα. Αυτό πρέπει να γίνει διότι σε αντίθεση με τη δυσκοιλιότητα (η οποία τοξινώνει πολύ ύπουλα και αργά τον οργανισμό), η διάρροια μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα αφυδάτωσης λόγω απώλειας υγρών, σε διαταραχές ηλεκτρολυτών (καλίου, νατρίου, χλωρίου), κλπ.

Ο συνδυασμός τριών πραγμάτων είναι πολύ αποτελεσματικός και σε κάθε οικογένεια θα πρέπει να ξεκινάει η αντιμετώπιση της διάρροιας οποιουδήποτε (μικρού ή μεγάλου), με τα ακόλουθα:

Ρυζόνερο: Βράζουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπα σε τρία ποτήρια νερό και όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε (και το τρώμε λίγο αργότερα) και πίνουμε σιγά σιγά το νερό που έχει απομείνει με λίγο λεμόνι και αλάτι. Το άσπρο “χυλώδες” μέρος από το ρυζόνερο, καλύπτει τον βλεννογόνο όλου του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζει από τις φλεγμονές και ελαττώνει ταχύτατα τη διάρροια.

Κριθαρόνερο: Βράζουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ κριθάρι σε τέσσερα ποτήρια νερό και όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε το νερό με λεμόνι και λίγο αλάτι. Έχει παρόμοια θεραπευτική δράση με το ρυζόνερο και μπορεί κανείς σε σοβαρές περιπτώσεις να πίνει εναλλάξ το ένα με το άλλο στη διάρκεια της ημέρας.

Μοσχοκάρυδο: Προσθέτουμε μία πρέζα σκόνη από φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο στο ρυζόνερο ή κριθαρόνερο.

Ετοιμάζουμε επίσης αραιά ροφήματα από τήλιο ή τσάι του βουνού και προσθέτουμε λίγη σκόνη κανέλας.

Ένα από τα πρώτα φαγητά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην ανάρρωση είναι πολτοποιημένη ώριμη μπανάνα μαζί με ελάχιστο γάλα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση