νοσος κρον | μελιταίος πυρετοσ | υπατιτιδες | kitrinoriza | πυλωρος | πληκτροδακτυλια | χαμηλο νατριο

Θυμάρι


Το θυμάρι είναι θάμνος με γκριζοπράσινο αρωματικό φύλλωμα και το καλοκαίρι παράγει λευκά ή ρόζ (ανάλογα με την ποικιλία του), πολύ αρωματικά άνθη. Το θυμάρι (όπως και η ρίγανη, η λεβάντα και το δενδρολίβανο), προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι, χωρίς όμως συχνά ποτίσματα. Το χώμα πρέπει να έχει επίσης καλή αποστράγγιση και να μην είναι ποτέ πολύ υγρό.

Το αιθέριο έλαιο που περιέχει χαρακτηρίζεται από αρωματικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι οι σπουδαίες ιδιότητές του οφείλονται στη θυμόλη που περιέχει η οποία έχει και δυνατή αντισηπτική δράση.

Τα αποξηραμένα φύλλα αλλά και τα άνθη του, δίνουν έντονα πύρινα στοιχεία, αυξάνοντας το Pitta και προσθέτουν ξεχωριστή νοστιμιά και ευχάριστο άρωμα στα φαγητά ανοίγοντας και την όρεξη. Μειώνει αποτελεσματικά (όπως επίσης και η ρίγανη) τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων του αίματος και για τον λόγο αυτό συστήνεται η τακτική του χρήση (ακόμη και καθημερινά στη σαλάτα ή το φαγητό) σε όλους όσους παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το θυμάρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, όχι μόνο για να βοηθήσει διάφορα δερματικά προβλήματα, αλλά και τη γενικότερη υγεία μας μέσω της μυρωδιάς του:

Σε νερό που μόλις έχει βράσει προσθέτουμε τριμμένο θυμάρι (ένα λίτρο νερό και ένα κουτάλι της σούπας θυμάρι) και μετά από μερικά λεπτά το σουρώνουμε και το υγρό που προκύπτει, το προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου. Αποτελεί ένα άριστο τονωτικό της επιδερμίδας, αλλά και της κυκλοφορίας του αίματος και αποσυμφορεί τον βλεννογόνο της μύτης κατά τη διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και το δενδρολίβανο. Ταυτόχρονα ανακουφίζει την αναπνοή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει δε και στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας..

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.