Σησάμι, ταχίνι, χαλβάς: Για μια καλύτερη διατροφή

Ολοι μας γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την προσπάθεια να θεραπεύσουμε μια ασθένεια. Eνας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης είναι η διατροφή με προϊόντα αγνά, θρεπτικά, ωφέλιμα και χωρίς συντηρητικά. Απλή υπόθεση; Όχι, τόσο, όταν η πλειοψηφία των προϊόντων που προσφέρονται στον καταναλωτή, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν όμως τρεις τέτοιες τροφές, αγνές κι ωφέλιμες, γνώριμες από παλιά: το σησάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς. Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται σε δελτίο τύπου της εταιρείας Rowland που έχει αναλάβει την προώθηση των συγκεκριμένων τροφών για λογαριασμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν το χώρο. Οι διαπιστώσεις αυτές στηρίζονται σε έρευνα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ που έγραψαν και επιμελήθηκαν οι Τ. Αδαμίδης Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων, PhD, Α. Νικολαϊδης, Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc, Ε. Λιτοπούλου-Τζανετάκη, καθηγήτρια τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.

Συγκεκριμένα πρόσφατες επιστημονικές μελέτες από ξένα και ελληνικά ερευνητικά κέντρα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν σήμερα αυτό ακριβώς που λαοί της αρχαιότητας – από τους Ασσύριους και τους Αιγύπτιους μέχρι τους Κινέζους και τους Έλληνες – είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν: ότι το σησάμι και τα παράγωγά του κάνουν καλό. Το σησάμι και το ταχίνι (δηλαδή, ο αλεσμένος σησαμοπολτός) περιλαμβάνουν πρωτεΐνη σε ποσοστό 20% περίπου. Η πρωτείνη του ταχινιού είναι πλούσια σε αμινοξέα, σε αντίθεση με τις πρωτείνες άλλων τροφών. Μάλιστα ορισμένα από τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, όπως η λευκίνη , απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ όσον αφορά κάποια άλλα αμινοξέα, όπως η αργινίνη, το ταχίνι ξεπερνά σε περιεκτικότητα και αυτά της σόγιας. Όταν μάλιστα το ταχίνι συνδυαστεί με όσπρια (όπως στο γνωστό μεσανατολικό πουρέ ρεβιθιών «χούμους»), αποτελεί μία τροφή μοναδικής θρεπτικότητας, καθώς αυξάνεται η διαιτητική αξία της συνολικής πρωτείνης του. Επιπλέον, η πρωτεΐνη του ταχινιού και του χαλβά διασπάται και απορροφάται από το έντερο σε βαθμό πολύ ικανοποιητικό – με άλλα λόγια, είναι εύπεπτη.

Η βιταμίνη Ε.

Το έλαιο που αποτελεί το 50% του σησαμιού και του ταχινιού περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, και μάλιστα 2,5 περισσότερη από ό,τι το ελαιόλαδο. Ουσία με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, η βιταμίνη Ε περιορίζει τη δράση των ελευθέρων ριζών και τις βλάβες που προκαλούν στα βιολογικά συστήματα του οργανισμού. Ενεργεί δηλαδή ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που προλαμβάνει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και τη δημιουργία μεταλλάξεων οι οποίες οδηγούν σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των θρομβώσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης, κυρίως χάρη στη σησαμίνη, ουσία που βρίσκεται μόνο στο σουσάμι και στα παράγωγά του, η οποία έχει την εκπληκτική ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη από τον οργανισμό. Η ίδια ουσία βοηθά το συκώτι στη διάσπαση της αιθανόλης – και έτσι δικαιώνει την συνήθεια που μας θέλει να τρώμε χαλβά όταν έχουμε πιει πολύ κρασί. Τέλος, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η σησαμίνη έδειξε ότι παρέχει προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από πρόσφατες μελέτες έχουν προκύψει ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη μη εξαρτώμενου από την ινσουλίνη, βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και συντελεί στη μακροζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Περιτύλιγμα με αξία.

Ο φλοιός του σησαμιού περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, Β2 και νιασίνης οι οποίες είναι ευεργετικές για το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και τον μεταβολισμό, ενώ παράλληλα βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την κόπωση και την αναιμία. Ο φλοιός του σησαμιού είναι πλούσιος σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Πολύτιμα μέταλλα.

Τα απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία ολοκληρώνουν τον μακρύ κατάλογο με τα οφέλη του σησαμιού και των προϊόντων του, αφού αποτελούν πλούσια πηγή για σίδηρο, φωσφόρο και κάλιο και διαθέτουν σε αξιόλογες ποσότητες μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Μια μερίδα χαλβά, για παράδειγμα, καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φωσφόρο και σίδηρο.

Παραδοσιακές τροφές για ενέργεια και ευεξία.

Το σησάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς αποτελούν παραδοσιακές τροφές που χαρίζουν μοναδική ενέργεια και ευεξία. 100 γραμμάρια ταχινιού ή χαλβά αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες, όσες και 100 γραμμάρια κίτρινου τυριού ή ροκφόρ, 1 πλάκα σοκολάτας ή ένα τοστ με ζαμπόν και κασέρι και σίγουρα λιγότερες από μία πάστα. Παράλληλα, η μοναδική τους σύσταση ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού, γι’αυτό και προτιμώνται σε περιόδους νηστείας και δίαιτας.

Τα παραδοσιακά αυτά προϊόντα, αυθεντικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά και μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων. Το σησάμι ως άρτυμα σε κουλούρια, ψωμιά και κέικ, το ταχίνι μέσα σε πίτες, σούπες, ντιπ ή σος και, τέλος, ο χαλβάς ως επιδόρπιο αλλά και ως ενδιάμεσο σνακ στη διάρκεια μίας απαιτητικής ημέρας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση