υποξεία θυρεοειδίτιδα | ατλαντας μεσηβρινον | ενδοσκοπηση | θετικο μαντου 17mm | ιγμοριο αντρο κυστη

Πολιομυελίτιδα


Άλλες ονομασίες

Χαλαρή παράλυση.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη με τον ιό της πολιομυελίτιδας της ομάδας των εντεροιών.

Παθογένεια

Ο ιός μολύνει τον άνθρωπο με την κοπρανοστοματική οδό (πχ όταν δεν καθαρίζονται τα χέρια η οι τουαλέτες μετά την αφόδευση). Μπορεί να επιζήσει ο ιός ακόμα και σε ακάθαρτο αλλά και χλωριωμένο νερό με οργανικά απόβλητα. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει βλάβες.

Ο μοναδικός ξενιστής του ιού είναι ο άνθρωπος και γιαυτό υπάρχει η προσδοκία-στόχος να εκριζωθεί η νόσος μέχρι το 2004 με μαζικό εμβολιασμό. Η νόσος έχει εκριζωθεί ήδη απο το Δυτικό ημισφαίριο.

Πρόληψη

Με εμβολιασμό είτε με ζωντανό εξασθενημένο ιό (Sabin), είτε με πληρως αδρανοποιημένο. Ο εμβολιασμός στην χώρα μας είναι υποχρεωτικός στην παιδική ηλικία.

Κλινική εικόνα

Στο 90% των περιπτώσεων η λοίμωξη δεν εκδηλώνει συμπτώματα η εμφανίζεται μικρός πυρετός διαρκείας 2-3 ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη εκδηλώνεται με παράλυση των άκρων μόνιμη η παροδική.

Διάγνωση

Με απομόνωση του ιού απο καλλιέργειες φάρυγγα, κοπράνων και σωματικών υγρών. Ανιχνεύεται ακόμη στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Αντιμετώπιση

Είναι υποστηρικτική. Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα κατά του ιού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.