Περιοδοντικό απόστημα

Με καλύτερη στοματική υγιεινή, ίσως και να το προλαβαίνατε.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και την ρίζα του -περιοδοντικοί ιστοί- και χαρακτηρίζεται από πρήξιμο και πόνο.

Παθογένεια

Το περιοδοντικό απόστημα οφείλεται σε μικρόβια κατά το πλείστον αναερόβια (αναπτύσσονται σε περιοχές που δεν υπάρχει οξυγόνο). Αποτελεί την εξέλιξη μιας περιοδοντίτιδας και μερικές φορές είναι το πρώτο ενοχλητικό σύμπτωμα που έχει ο ασθενής. Στην περιοδοντίτιδα (που είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας) τα μικρόβια διέρχονται μέσα στα ούλα και προχωρούν όλο και πιο βαθιά αποκολλώντας τα ούλα από το δόντι και καταστρέφοντας το κόκαλο που περιβάλει την ρίζα του δοντιού. Δημιουργείται έτσι ένας χώρος σαν τσέπη μεταξύ των ούλων και της ρίζας του δοντιού που λέγεται θύλακος. Ο χώρος αυτός είναι γεμάτος από νεκρά και ζωντανά μικρόβια, αμυντικά κύτταρα του οργανισμού που προσπαθούν να τα καταστρέψουν, υπολείμματα τροφών κλπ. τα οποία σχηματίζουν το πύον. Όταν το στόμιο του θυλάκου προς το στόμα για κάποιο λόγο αποφραχτεί (τροφή, αίμα που έπηξε, κ.α.), το πύον που δημιουργείται δεν μπορεί να εξέλθει στο στόμα, συγκεντρώνεται μέσα στον θύλακο και έτσι δημιουργείται το απόστημα.

Πρόληψη

Η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις (δύο φορές τον χρόνο) στον οδοντίατρο αποκλείουν την εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων.

Κλινική εικόνα

Το περιοδοντικό απόστημα εμφανίζεται στην αρχή με πόνο και πρήξιμο των ούλων, ενώ το υπεύθυνο δόντι είναι ευαίσθητο στην επαφή με άλλα δόντια. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να εμφανισθεί και πυρετός. Πολλές φορές λόγω της πίεσης που δημιουργείται μέσα στον θύλακο από το πύον, το στόμιο του θυλάκου ανοίγει από μόνο του, το πύον παροχετεύεται και τα συμπτώματα υποχωρούν. Επειδή όμως το αίτιο που προκάλεσε το απόστημα εξακολουθεί να υφίσταται, το στόμιο του θυλάκου μπορεί να αποφραχθεί εκ νέου και να έχουμε έτσι την δημιουργία καινούργιου αποστήματος (χρόνιο περιοδοντικό απόστημα). ’λλες πάλι φορές το πύον τρυπά τα ούλα και εξέρχεται από εκεί στο στόμα (συρίγγιο).

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τις ακτινογραφίες της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία κατ’ αρχήν αποσκοπεί στην ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο. Αυτό γίνεται με την παροχέτευση του πύου. Σε περίπτωση πυρετού ή έντονων συμπτωμάτων χορηγείται αντιβίωση (τετρακυκλίνες) και παυσίπονα. Όταν η περιοχή ηρεμήσει ακολουθεί η θεραπεία της περιοδοντίτιδας που είναι και η κύρια αιτία της δημιουργίας του περιοδοντικού αποστήματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση