τραυματισμος εσω πλατυς μυς | Βιματοδοτησ καρδιασ | οστιτη ιστο | www.karkinos leptou enterou.gr

Περιοδοντίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της χρόνιας ουλίτιδας όταν αυτή δεν αντιμετωπίζεται. Οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, κόκκαλο), φλεγμαίνουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων με κυριότερο την πέτρα ή μικροβιακή πλάκα (υπολείμματα τροφών και μικροβίων που προσκολλώνται πάνω στα δόντια). Εξαιτίας αυτής της φλεγμονής τα ούλα και το κόκκαλο σιγά-σιγά καταστρέφονται με αποτέλεσμα τα δόντια να κουνιούνται.

Παθογένεια

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας όταν αυτή δεν θεραπεύεται. Ετσι η μικροβιακή πλάκα ή πέτρα και οι παράγοντες που ευνοούν τον σχηματισμό της (κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, «στριμωγμένα» δόντια, κ.α), σε συνδυασμό με διάφορες καταστάσεις που αδυνατίζουν την άμυνα του οργανισμού (ασθένειες όπως ο διαβήτης, κακή διατροφή, κλπ), αποτελούν την κύρια αιτία της περιοδοντίτιδας.

Τι είναι η πέτρα (μικροβιακή πλάκα);

Η πέτρα ή μικροβιακή πλάκα είναι μια μάζα από μικρόβια και υπολείμματα τροφών και μικροβίων προσκολλημένα αρχικά χαλαρά πάνω στα δόντια. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού της αφαιρείται σχετικά εύκολα με το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών. Με την πάροδο του χρόνου όμως διάφορα άλατα από το σάλιο προσκολλώνται σ’ αυτή με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια σκληρή επιφάνεια πολύ δυνατά στερεωμένη πάνω στα δόντια που δεν απομακρύνεται πλέον με το βούρτσισμα.

Πρόληψη

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προληφθεί με την καλή στοματική υγιεινή, τη σωστή διατροφή, την αντικατάσταση των κακότεχνων οδοντιατρικών εργασιών και τον καθαρισμό της πέτρας από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κλινική εικόνα

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας είναι η καταστροφή του κόκκαλου που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια, με αποτέλεσμα αυτά σιγά-σιγά να αρχίζουν να κουνιούνται. Καθώς το κόκκαλο καταστρέφεται, δημιουργείται ένας χώρος μεταξύ του δοντιού και των ούλων –κάτι σαν «τσέπη»- που λέγεται θύλακος. Σ’ αυτόν τον χώρο μαζεύονται και κατακρατούνται ακόμα πιο εύκολα μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται. Τα ούλα είναι έντονα κόκκινα, ματώνουν πάρα πολύ εύκολα, φαίνονται πρησμένα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και έντονη κακοσμία του στόματος. Σε προχωρημένες καταστάσεις το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια μπορεί να καταστραφεί εντελώς με αποτέλεσμα πολλές φορές τα δόντια να πέφτουν.

Διάγνωση

Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται με βάση την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Σε πρώτη φάση ο οδοντίατρος θα απομακρύνει την πέτρα τόσο πάνω από τα ούλα, όσο και κάτω απ’ αυτά ούτως ώστε τα ούλα να κολλήσουν ξανά πάνω στα δόντια και έτσι να εξαλειφθούν οι θύλακες που είχαν σχηματιστεί. Δυστυχώς το κόκκαλο που χάθηκε δεν αναγεννάται. Ετσι ίσως παραμείνει κάποια κινητικότητα η οποία όμως θα είναι σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με την αρχική. Από κει και πέρα είναι θέμα του αρρώστου με την σωστή και συστηματική στοματική υγιεινή, όπως και με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για την απομάκρυνση της πέτρας, να διατηρήσει το αποτέλεσμα και να σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.