Περιοδοντίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της χρόνιας ουλίτιδας όταν αυτή δεν αντιμετωπίζεται. Οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, κόκκαλο), φλεγμαίνουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων με κυριότερο την πέτρα ή μικροβιακή πλάκα (υπολείμματα τροφών και μικροβίων που προσκολλώνται πάνω στα δόντια). Εξαιτίας αυτής της φλεγμονής τα ούλα και το κόκκαλο σιγά-σιγά καταστρέφονται με αποτέλεσμα τα δόντια να κουνιούνται.

Παθογένεια

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας όταν αυτή δεν θεραπεύεται. Ετσι η μικροβιακή πλάκα ή πέτρα και οι παράγοντες που ευνοούν τον σχηματισμό της (κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, «στριμωγμένα» δόντια, κ.α), σε συνδυασμό με διάφορες καταστάσεις που αδυνατίζουν την άμυνα του οργανισμού (ασθένειες όπως ο διαβήτης, κακή διατροφή, κλπ), αποτελούν την κύρια αιτία της περιοδοντίτιδας.

Τι είναι η πέτρα (μικροβιακή πλάκα);

Η πέτρα ή μικροβιακή πλάκα είναι μια μάζα από μικρόβια και υπολείμματα τροφών και μικροβίων προσκολλημένα αρχικά χαλαρά πάνω στα δόντια. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού της αφαιρείται σχετικά εύκολα με το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών. Με την πάροδο του χρόνου όμως διάφορα άλατα από το σάλιο προσκολλώνται σ’ αυτή με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια σκληρή επιφάνεια πολύ δυνατά στερεωμένη πάνω στα δόντια που δεν απομακρύνεται πλέον με το βούρτσισμα.

Πρόληψη

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προληφθεί με την καλή στοματική υγιεινή, τη σωστή διατροφή, την αντικατάσταση των κακότεχνων οδοντιατρικών εργασιών και τον καθαρισμό της πέτρας από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κλινική εικόνα

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας είναι η καταστροφή του κόκκαλου που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια, με αποτέλεσμα αυτά σιγά-σιγά να αρχίζουν να κουνιούνται. Καθώς το κόκκαλο καταστρέφεται, δημιουργείται ένας χώρος μεταξύ του δοντιού και των ούλων -κάτι σαν «τσέπη»- που λέγεται θύλακος. Σ’ αυτόν τον χώρο μαζεύονται και κατακρατούνται ακόμα πιο εύκολα μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται. Τα ούλα είναι έντονα κόκκινα, ματώνουν πάρα πολύ εύκολα, φαίνονται πρησμένα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και έντονη κακοσμία του στόματος. Σε προχωρημένες καταστάσεις το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια μπορεί να καταστραφεί εντελώς με αποτέλεσμα πολλές φορές τα δόντια να πέφτουν.

Διάγνωση

Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται με βάση την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Σε πρώτη φάση ο οδοντίατρος θα απομακρύνει την πέτρα τόσο πάνω από τα ούλα, όσο και κάτω απ’ αυτά ούτως ώστε τα ούλα να κολλήσουν ξανά πάνω στα δόντια και έτσι να εξαλειφθούν οι θύλακες που είχαν σχηματιστεί. Δυστυχώς το κόκκαλο που χάθηκε δεν αναγεννάται. Ετσι ίσως παραμείνει κάποια κινητικότητα η οποία όμως θα είναι σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με την αρχική. Από κει και πέρα είναι θέμα του αρρώστου με την σωστή και συστηματική στοματική υγιεινή, όπως και με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για την απομάκρυνση της πέτρας, να διατηρήσει το αποτέλεσμα και να σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση