Περιοδοντίτιδα προεφηβική

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η προεφηβική περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια (ούλα, κόκαλο) που εμφανίζεται αμέσως μετά την ανατολή των παιδικών (νεογιλών) δοντιών. Χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορη καταστροφή του κόκαλου (φατνιακό οστό) που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια.

Παθογένεια

Η προεφηβική περιοδοντίτιδα δεν αποτελεί αυτόνομη νόσο αλλά εκδήλωση κάποιας γενικευμένης νόσου χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί ποιάς ακριβώς. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχει δυσλειτουργία των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού (των λευκοκυττάρων), με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η ικανότητα άμυνας του οργανισμού έναντι διάφορων μικροοργανισμών στην περιοχή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια.

Κλινική εικόνα

Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου. Η εντοπισμένη μορφή που προσβάλλει μόνο μερικά δόντια, δεν έχουμε έντονη φλεγμονή των ούλων, το κόκαλο δεν καταστρέφεται τόσο γρήγορα ενώ οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συχνές γενικές λοιμώξεις. Η δεύτερη μορφή της νόσου είναι η γενικευμένη, οπότε προσβάλλονται όλα τα νεογιλά (παιδικά) δόντια, τα ούλα εμφανίζονται έντονα κόκκινα και πρησμένα, το κόκαλο που περιβάλλει τα δόντια καταστρέφεται πολύ γρήγορα, ενώ οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνές γενικές λοιμώξεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με βάση την κλινική εικόνα, με τις ακτινογραφίες των δοντιών και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Η εντοπισμένη μορφή της νόσου ανταποκρίνεται στην θεραπεία, που συνίσταται σε πολύ καλό καθαρισμό των επιφανειών των δοντιών πάνω και κάτω από τα ούλα (υποουλική απόξεση) και ταυτόχρονη χρήση αντιβιοτικών. Η γενικευμένη μορφή της νόσου δεν ανταποκρίνεται εύκολα στην θεραπεία και αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εξαγωγή των προσβεβλημένων δοντιών, πριν την εμφάνιση στο στόμα των μόνιμων δοντιών, εμποδίζει την επέκταση της νόσου και σε αυτά. Και στις δύο περιπτώσεις επιβάλλεται η συχνή παρακολούθηση των ασθενών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση