πολυποδες στο στομαχι | ερπης | Μηνίσκος | συναχι και ταχυκαρδια | υγρο στον πνευμονα φυματιωση | γαστρορραγία

Λοιμώδης μονοπυρήνωση


Άλλες ονομασίες

Νόσος του φιλίού, αδενικός πυρετός.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη με τον ιό Epstein-Barr της ομάδας των ερπητοιών.

Παθογένεια

Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και σπάνια με τις μεταγγίσεις απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός εισέρχεται στην κυκλοφορία και μολύνει κυρίως τα λεμφοκύτταρα.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Το νόσημα είναι αρκετά συχνό στην εφηβεία.

Κλινική εικόνα

Περίπου 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, παρουσιάζεται αδιαθεσία, ανορεξία, ρίγη και κατόπιν φαρυγγίτιδα, πυρετός και λεμφαδενοπάθεια. Ο σπλήν σε ορισμένους μεγαλώνει τόσο πολύ ώστε μπορεί να προκληθεί ρήξη του. Συνήθως η νόσος υποχωρεί μετα δύο εβδομάδες, όμως η αδιαθεσία παραμένει μέχρι και τέσσερις εβδομάδες μετά. Μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθούν σοβαρές επιπλοκές της νόσου όπως αναιμία, θρομβοπενία, νευρολογικές εκδηλώσεις και παραλύσεις, προσβολή της καρδιάς και του ήπατος.

Διάγνωση

Γίνεται με το Mono test δηλαδή με προσδιορισμό ετερόφιλων αντισωμάτων στο αίμα, με τον προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων (IgM, IgG) και την ανίχνευση άτυπων λεμφοκυττάρων.

Αντιμετώπιση

Υποστηρικτική θεραπεία και ενίοτε χορήγηση κορτικοειδών.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν οτι υπάρχει συσχέτιση της λοίμωξης με τον ιό και λεμφώματος. Ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο αν αυτή η συσχέτιση είναι στατιστική η αιτιολγική.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.