μαστοδυνία | αντιβηχικο | γενειακοι μυς | λεπτα κοπρανα αιτια | φαγουρα στο σωμα αιτιες | σεχ στην εφιβια

Απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες

Για πολλούς είναι μια πάθηση ταμπού, που τους αποτρέπει να πάνε εύκολα στον ιατρό στα αρχικά στάδια της νόσου.

Γράφει ο Αρχοντοβασίλης Φώτης, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Οι αιμορροΐδες, όταν πάσχουν, μας ταλαιπωρούν και πολλές φορές απειλούν την υγεία μας. Για πολλούς είναι μια πάθηση ταμπού, που τους αποτρέπει να πάνε εύκολα στον ιατρό στα αρχικά στάδια της νόσου. Αυτή η τακτική συνήθως είναι αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης για την παθογένεια αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Σήμερα, η επιστήμη, με την τεχνολογία των Laser και των υπερήχων, δίνει άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα αποτελεσματική και οριστική λύση στο πρόβλημα.

Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη πάθηση. Συναντάται και στα δύο φύλα, συχνότερα στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80% του πληθυσμού υπο- φέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες μιας πάθησης των αιμορροΐδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο) η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα όπως: αιμορραγία, διόγκωση και πρόπτωση αιμορροϊδικών όζων, έκκριση βλέννας, κνησμός (φαγούρα), πόνος, ο ασθενής πρέπει να οδηγείται σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (θρόμβωση, νέκρωση, λοίμωξη, αναιμία, περίσφιξη).

Η αιμορροϊδοπάθεια κατατάσσεται σε τέσσερις βαθμούς (στάδια):

 • 1ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, μη ορατές αιμορροΐδες
 • 2ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, έκκρισης, κνησμού. Παρουσία προπτώσεως των αιμορροΐδων κατά την κένωση, που ανατάσσεται από μόνη της με το τέλος της κενώσεως
 • 3ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, μεγαλύτερου βαθμού εκκρίσεως και κνησμού. Η πρόπτωση που παρουσιάζεται δεν ανατάσσεται από μόνη της παρά μόνο με υποβοήθηση με το χέρι του ασθενή.
 • 4ου βαθμού: η αιμορραγία, η έκκριση και ο κνησμός παρουσιάζεται όπως και στο 3ο στάδιο. Πιθανή είναι η ύπαρξη πόνου. Η πρόπτωση είναι πια μόνιμη και δεν ανατάσσεται ούτε χειροκίνητα

Θεραπευτικές επιλογές αιμορροΐδων

Σε αρχικά στάδια η θεραπεία των αιμορροΐδων πραγματοποιείται με συντηρητικά μέσα, όπως ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες ή και με φαρμακευτική αγωγή. Οι συντηρητικές θεραπείες ενδέχεται να βελτιώνουν προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς, όμως τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Κατά καιρούς και ανάλογα με την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες θεραπείες για την αιμορροϊδοπάθεια (κλασική αιμορροϊδεκτομή, διαστολή, δακτύλιοι, κ.α.). Παρά την συνεισφορά τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου, οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μέθοδοι δεν επέλυσαν μερικά σημαντικά προβλήματα, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος, τα σημαντικά ποσοστά αποτυχίας και συναφών επιπλοκών, καθώς και το θέμα του κόστους.

Μια νέα καινοτόμος μέθοδος θεραπείας με laser (μέθοδοι HeLP, LHP). Η μέθοδος HeLP (Hemorhoid Laser Procedure) είναι μια καινοτομική εξέλιξη στη θεραπεία των αιμορροΐδων.

HeLP: Η ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων με LASER Doppler. Η μεθόδος HeLP ενδείκνυται για τη θεραπεία αιμορροΐδων 2ου και 3ου βαθμού. Πραγματοποιείται με τη χρήση laser υπό την καθοδήγηση υπερήχων μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στο σωλήνα του ορθού. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη καθώς: στην άνω ή εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχει αίσθηση πόνου, επειδή εκεί δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου. Με αυτή τη θεραπέια και λόγω της αιμοστατικής δράσης του laser, παρατηρείται μείωση της αιμορραγίας εντός 7 έως 14 ημερών, ενώ οι αιμορροϊδικοί όζοι αρχίζουν να συρρικνώνονται. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για μια περίοδο που διαρκεί μέχρι και 10 εβδομάδες. Η τεχνική είναι ενδοσκοπική, εντελώς ανώδυνη και απλούστερη από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική: δεν απαιτεί εκτομή του ιστού και πραγματοποιεί (με φωτοπηξία) το σφράγισμα των αιμορροϊδικών αρτηριών χωρίς βελόνες, ράμματα και ανοιχτά τραύματα.

LHP: Αιμορροϊδοπλαστική με laser χωρίς τομές, ράμματα ή πληγές. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP είναι μια σύγχρονη, αναίμακτη θεραπεία για τη συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού σε αιμορροΐδες κάθε βαθμού. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη συρρίκνωση και ανάταξη της πρόπτωση των αιμορροΐδων 3ου και 4ου βαθμού καθώς προσφέρει εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP πραγματοποιείται κάτω από την κατάλληλη αναισθησία, με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας που εκπέμπει κυκλικά (360°) ενέργεια laser στο εσωτερικό της αιμορροΐδας. Εφαρμόζοντας με ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια laser προκαλούμε άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών μαξιλαριών. Η ίνωση που προκαλείται δημιουργεί νέο συνεκτικό ιστό που αποτρέπει την υποτροπή της νόσου.

Πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP

Η θεραπεία των αιμορροΐδων τρίτου και τέταρτου βαθμού με τη μέθοδο αιμορροϊδοπλαστικής LHP έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική:

 • Δεν απαιτεί τομές ή ράμματα.
 • Επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία, ανώδυνα, με ακρίβεια και ασφάλεια.
 • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών και τη μετεπεμβατική δυσφορία.
 • Εχει πιο σύντομη αποθεραπεία από κάθε άλλη χρησιμοποιούμενη τεχνική.
 • Συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 • Είναι κλινικά αποδεδειγμένη και με υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών.
 • Η επέμβαση διαρκεί μόλις 20 έως 30 λεπτά και έπειτα από έναν σύντομο έλεγχο ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
 • Δεν απαιτεί τη χρήση ξένων υλικών (clips).
 • Διατηρεί ανέπαφο το βλεννογόνο.
 • Δεν προξενεί βλάβη στο σφιγκτήρα.
 • Δεν ενέχει κινδύνους στενώσεων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.