συσκευες υδροθεραπειας | πυλαια υπερταση αιτια | akhseis isorias aqua aerobic | ειλεος ορισμος

Τι φαρμακεία θέλουμε; Ας σκεφτούμε...

Δεν υπάρχει χώρα που μπήκαν τα OTC στα Super Market και συνέχισαν να υπάρχουν ανεξάρτητα φαρμακεία.

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή φαρμακοποιού, που δημιοσιεύεται στο ενημερωτικό blog farmakopoioi.blogspot.gr, παρουσιάζει απλά με "λόγια σταράτα" την κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν πολλά φαρμακεία στην Ελλάδα μετά τις αλλαγές που προωθούνται, κυρίως τη δυνατότητα πώλησης φαρμάκων από τα super market (OTC).

Πολλά έχουν λεχθεί και πολλές αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν, και δικαιολογημένα, με αφορμή τη δυνατότητα διάθεσης των OTC από τα Super Market, που προωθείται με πρόφαση την αμφισβητήσιμη μείωση της τιμής τους (τα OTC στην Ελλάδα είναι φθηνότερα από ότι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., και απόδειξη για αυτό είναι ότι οι Έλληνες της διασποράς που έρχονται για διακοπές το καλοκαίρι αγοράζουν μαζικά τα OTC τους για όλο το χρόνο). Πριν να πούμε οτιδήποτε άλλο όμως, εμείς οι φαρμακοποιοί πρέπει να ρωτήσουμε την κυβέρνηση και την κοινωνία αν θέλει να υπάρχουν φαρμακεία με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα ή όχι.

Η ερώτηση είναι κάθε άλλο παρά ρητορική. Τα φαρμακεία παρέχουν φαρμακευτική κάλυψη στον πληθυσμό μέσω του ΕΟΠΥΥ με ότι αυτό συνεπάγεται (ολοένα χαμηλότερες ασφαλιστικές τιμές, rebate, καθυστερήσεις πληρωμών, περικοπές, γραφειοκρατία κλπ.). Η κυβέρνηση και η κοινωνία το θεωρούν αυτό συμβατική μας υποχρέωση, όπως και το να διανυκτερεύουμε για να καλύψουμε έκτακτες ανάγκες και πολλά άλλα. Για να έχουν τη δυνατότητα όμως τα φαρμακεία μας να τα κάνουν όλα αυτά πρέπει να είναι βιώσιμα οικονομικά. Η συνεχής αφαίρεση από τα φαρμακεία επαγγελματικής ύλης που τους παρέχει ρευστότητα θα τα καταστήσει σε μικρό χρονικό διάστημα αδύναμα να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση και η κοινωνία στο σύνολό της λοιπόν πρέπει να αναρωτηθούν, και να ρωτήσουν και την ιατρική κοινότητα, το εξής: Θέλετε να συνεχίσουν να υπάρχουν τα φαρμακεία όπως τα ξέρετε, με την ποιότητα της εξυπηρέτησης και τη συμπαράσταση που σας παρέχουν; Αν η απάντηση είναι θετική, θα πρέπει να τα στηρίξετε. Δεν υπάρχει χώρα που μπήκαν τα OTC στα Super Market και συνέχισαν να υπάρχουν ανεξάρτητα φαρμακεία. Αν η απάντηση είναι δε μας ενδιαφέρει, αναρωτηθείτε αν θέλετε και αν υπάρχει η δυνατότητα η φαρμακευτική περίθαλψη να παρέχεται μέσω των Super Market ή απρόσωπων αλυσίδων φαρμακείων και τι θα σημαίνει αυτό.

Δημήτρης Κάζης - Φαρμακοποιός

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.