Ποιές αλλαγές έρχονται σε καπνό και τσιγάρα

Εμφανέστερες προειδοποιήσεις, απαγόρευση των γεύσεων, ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η νομοθετική πρόταση που αποσκοπεί στο να καταστήσει τα προϊόντα καπνού λιγότερο θελκτικά στους νέους, ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 Οκτ 2013. Οι αναγραφόμενες προειδοποιήσεις θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου. Τα αρώματα μινθόλης ή φρούτων και τα μικρά πακέτα πρόκειται να απαγορευθούν ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να αναγνωριστούν ως φαρμακευτικά εφόσον έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αναφέρει το νομοθετικό κείμενο.

“Γνωρίζουμε ότι είναι τα παιδιά και όχι οι ενήλικες εκείνοι που αρχίζουν το κάπνισμα. Παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα κράτη μέλη το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών φθίνει, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι σε μερικά κράτη μέλη επικρατούν ανησυχητικά ανοδικές τάσεις όσον αφορά τους νεαρούς καπνιστές”, δήλωσε η εισηγήτρια Linda McAvan (Σοσιαλιστές, ΗΒ). “Χρειάζεται να σταματήσουμε τις εταιρείες καπνού που απευθύνονται στους νέους με μια σειρά από δήθεν εντυπωσιακά προϊόντα και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στα πακέτα αναγράφονται προειδοποιήσεις αποτελεσματικά. Στον Καναδά, μεγάλα προειδοποιητικά μηνύματα με εικόνες εισήχθησαν το 2001 και το κάπνισμα στη νεολαία μειώθηκε κατά το ήμισυ, πρόσθεσε η εισηγήτρια.

Προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία : τρία τέταρτα του πακέτου, μπροστά και πίσω

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα προειδοποιητικά μηνύματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό σε 65% . Η μάρκα θα πρέπει να αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου.

Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα πρέπει να απαγορευθούν. Παρ’ όλα αυτά το ΕΚ απέρριψε την πρόταση για την κατάργηση των τσιγάρων “slim” (λεπτά).

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να διέπονται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά δεν πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτούς των φαρμακευτικών προϊόντων, εκτός εάν παρουσιάζονται ώς έχοντα θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες. Τα προϊόντα εκείνα τα οποία δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 30mg/l νικοτίνης, θα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία και δεν θα πρέπει να πωλούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα πρέπει να προμηθεύουν τις αρμόδιες αρχές με μια λίστα όπου θα αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τέλος, το προϊόν θα υπόκειται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού.

Απαρίθμηση πρόσθετων, κατάργηση αρωμάτων

Το ΕΚ αντιτίθεται στη χρήση πρόσθετων και αρωματικών ουσιών στα προϊόντα καπνού διότι κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό δίνοντάς του μία χαρακτηριστική γεύση. Τα αναγκαία πρόσθετα για την παραγωγή του καπνού, όπως η ζάχαρη, θα επιτραπούν όπως και άλλες ρητά καθορισμένες ουσίες σε καθορισμένες συγκεντρώσεις. Η χορήγηση άδειας για ένα πρόσθετο προϋποθέτει την κατάθεση αίτησης στην Επιτροπή από τους κατασκευαστές.

Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου

Για τη μείωση του αριθμού των παράνομα διακινούμενων προϊόντων καπνού στην αγορά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά επισημαίνονται με αποκλειστικό αναγνωριστικό κωδικό που επιτρέπει την ανίχνευση του δρομολογίου τους από τον παραγωγό μέχρι το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης, λένε οι Ευρωβουλευτές.

700.000 θάνατοι το χρόνο στην ΕΕ

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας και όμως το κάπνισμα παραμένει η κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου από την οποία περίπου 700.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων τα μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο την αποθάρρυνση έχουν βοηθήσει να μειωθεί το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που καπνίζουν από 40% στην ΕΕ15 το 2002 σε 28% στην ΕΕ 27 το 2012.

Επόμενα βήματα

Η κα. McAvan έλαβε εντολή να διαπραγματευτεί τη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Συμβούλιο των Υπουργών. Η εντολή αυτή εγκρίθηκε με 620 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 14 αποχές.

Όταν η νομοθεσία εγκριθεί από το Συμβούλιο και το ΕΚ, τα κράτη-μέλη θα έχουν 18 μήνες για να εντάξουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, από τη στιγμή που η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ, και 36 μήνες για τις διατάξεις που αφορούν τα πρόσθετα. Τα προϊόντα καπνού που δεν συμμορφώνονται με την οδηγία θα γίνουν ανεκτά στην αγορά ·για 24 μήνες και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για 36 μήνες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση