κοπρανα στην κοιλια | απονευρωση δοντιου | αποβολη 5 εβδομαδα | ουρία αίματος | λοιμωξη αναπνευστικου

Διαταραχές της γαλουχίας


Υπερφόρτωση των μαστών

Η πιο συχνή επιπλοκή της γαλουχίας είναι η υπερφόρτωση των μαστών, η οποία οφείλεται στη φλεβική και λεμφαγγειακή συμφόρηση. Η επιπλοκή αυτή συνοδεύεται από έντονο αίσθημα θερμότητας στους μαστούς, πόνο και πυρετό, που διαρκεί περίπου ένα με δύο 24ωρα. Για τη θεραπεία χορηγούνται παυσίπονα, τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα, ενώ υποβοηθάται η αφαίρεση μικρής ποσότητας γάλακτος, καθώς με την εγκατάσταση του θηλασμού η επιπλοκή υποχωρεί.

Γαλακτοκήλη

Αλλη διαταραχή είναι η γαλακτοκήλη, η οποία δημιουργείται από την άθροιση γάλακτος σε έναν από τους μεγάλους γαλακτοφόρους πόρους, εξαιτίας δυσκολίας στην παροχεύτευσή του. Δημιουργεί τοπική διόγκωση και πόνο, ενώ συνήθως αυτοιάται, εκτός από λίγες περιπτώσεις, όπου εφαρμόζεται η παρακέντηση.

Ραγάδες

Μία ακόμη επιπλοκή του θηλασμού μπορεί να είναι οι ραγάδες των μαστών, οι οποίες εκτός από το γεγονός ότι καθιστούν το θηλασμό επώδυνο για τη μητέρα, ορισμένες φορές εγκυμονούν και κινδύνους, όπως η μικρού βαθμού αιμορραγία και η ανάπτυξη φλεγμονών στους μαστούς. Επίσης η μικρή ποσότητα αίματος που αναμιγνύεται με το μητρικό γάλα, το καθιστά δύσπεπτο, ώστε το νεογνό να αντιδρά με εμετούς μετά το θηλασμό. Η θεραπεία των ραγάδων γίνεται με τοπική καθαριότητα και αντισηψία. Εάν αυτά δεν αποδώσουν συνιστάται η αποφυγή του θηλασμού από την πλευρά που πάσχει και η άθροιση του γάλακτος με θήλαστρο μέχρι την επούλωση.

Αγαλακτία

Αγαλακτία είναι η απουσία έκκρισης γάλακτος.

Υπεργαλακτία

Η υπεργλακτία, είναι μία κατάσταση ακριβώς αντίθετη, που οφείλεται σε υπερδιέγερση του μαζικού αδένα και συνήθως αυτοϊάται.

Παράταση τη γαλουχίας

Συνήθως οφείλεται σε παράταση του θηλασμού πέρα των 6 μηνών και συνδυάζει επίμονη έκκριση γάλακτος με αμηνόρροια.

Γαλακτόρροια

Είναι η συνεχής ροή γάλακτος από έναν ή και τους δύο μαστούς και η οποία αυτοϊάται.

Κακής ποιότητας γάλα

Η κακής ποιότητας έκκριση γάλακτος, είναι αποτέλεσμα λήψης φαρμάκων ή τοξικών ουσιών από τη μητέρα ή και ύπαρξης τοπικών φλεγμονών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.