διαρροια και μετα δυσκοιλιοτητα | νυχτερινος λαγοφθαλμος | στηθαγχη | ακτινογραφια κεφαλιου

Τι σχέση έχουν η ουρία και το ουρικό οξύ;


Καμμία. Ακούμε συχνά κάποιους ασθενείς να χειρίζονται λανθασμένα αυτούς τους δύο όρους και τη σημασία που έχουν στην ιατρική διάγνωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές παραμέτρους που μετράμε στο αίμα, όταν κάνουμε γενικές εξετάσεις.

Η ουρία είναι μια εξέταση που γίνεται στο αίμα και αποτελεί ένα αξιόπιστο δείκτη της νεφρικής λειτουργίας. Πόσο καλά δηλαδή λειτουργούν τα νεφρά. Αν μάλιστα συνδυαστεί με μέτρηση της κρεατινίνης, τότε τα αποτελέσματα είναι πιό ακριβή.

Το ουρικό οξύ είναι μια διαφορετική ουσία που μετράμε στο αίμα. Δεν έχει σχέση με τα νεφρά. Αυξημένες τιμές ουρικού οξέος μπορεί να σχετίζονται με πόνο στις μικρές αρθρώσεις, αυτό που λέμε ουρική αρθρίτιδα και οι παλαιότεροι ονόμαζαν 'ποδάγρα' όταν εμφανίζεται στα πόδια και ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο. Επίσης σχετίζεται ευρύτερα με το φαινόμενο της αρτηριοσκλήρυνσης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.