στιγμα μεσογειακης αναιμιας | η μαστιχα χιου δημιουργει πετρα στα δοντια | προδρομικός πλακούντας

Πότε να κάνω γενικές εξετάσεις (check-up);

Μην αυτοσχεδιάζετε. Το check-up πρέπει να γίνεται ετήσια, το κυριότερο, όμως, κατόπιν ιατρικής εξετάσεως.

Υπάρχουν (δυστυχώς συχνά) περιπτώσεις ασθενών που κάνουν γενικές εξετάσεις στα ...εξήντα για πρώτη φορά και, από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητάνε από το γιατρό να τους γράφει εξετάσεις κάθε εξάμηνο. Και τα δύο είναι λάθος.

Πρέπει να ξέρουμε ότι οι γενικές εξετάσεις (το γνωστό σε όλους μας check-up) πρέπει και αυτό να γίνεται κατόπιν ιατρικής εξετάσεως. Ο σωστός όρος είναι "προσυμπτωματικός έλεγχος", δηλαδή έλεγχος προληπτικός, πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα κάποιας νόσου.

Ιδεώδες είναι ο "προσυμπτωματικός έλεγχος" για τους ενήλικες να γίνεται κάθε χρόνο. Γι' αυτό και λέγεται ετήσιο check-up. Η αλήθεια είναι οτι στην πράξη αυτό δεν γίνεται τόσο τακτικά, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στον καθένα από μας. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένα πλήρες check-up (ως σημείο αναφοράς) με την ενηλικίωση και να επαναλαμβάνεται τακτικά το συντομότερο δυνατό. Πιό αυστηρός είναι ο κανόνας αυτός για τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Οι απολύτως απαραίτητες γενικές εξετάσεις σε ένα γενικό check-up είναι: γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο (K), νάτριο (Na).

Βασικής σημασίας είναι επίσης: χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL ("κακή χοληστερίνη"), HDL ("καλή χοληστερίνη"), ουρικό οξύ, ταχύτητα καθιζήσεως (ΤΚΕ), ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), φώσφορος (P), τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT), γGT, αλκαλική φωσφατάση, λευκώματα (αλβουμίνη, σφαιρίνη).

Το καρδιογράφημα επίσης έχει θέση στο γενικό check-up.

Το check-up διαφοροποιείται από ασθενή σε ασθενή, από ηλικία σε ηλικία, με βάση τα ευρήματα του προηγούμενου check-up και με βάση τις προδιαθέσεις του καθενός, κάτι που μπορεί να καθορισθεί από τον οικογενειακό γιατρό με τη λήψη του ιστορικού και τη βασική κλινική εξέταση.

Ζητήστε λοιπόν τη γνώμη του γιατρού σας και ακόμη ζητήστε του να σας ορίσει το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα κάνετε check-up. Εδώ ο αυτοσχεδιασμός δεν βοηθάει!

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.