Ταχύτητα Καθιζήσεως Ερυθρών (ΤΚΕ)

Η ΤΚΕ είναι ένας γενικός δείκτης.

Πολύ συχνά όταν ο γιατρός γράφει γενικές εξετάσεις, ζητά και μια εξέταση που λέγεται ΤΚΕ (ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών). Η διεθνής της ονομασία είναι Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR).

Οπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι ένας γενικός δείκτης, δεν αποδεικνύει δηλαδή την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νόσου ειδικά.

Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚΕ θα ανεβεί πολύ, αλλά θα ξαναπέσει όμως σε λίγες μέρες. Οπως επίσης μπορεί να είναι ένα σοβαρότερο πρόβλημα, όπως μια χρόνια φλεγμονή (πχ φυματίωση) ή μια νεοπλασματική νόσος.

Οι φυσιολογικές τιμές της είναι πρακτικά μέχρι 10. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις και τα αποτελέσματα της εξέτασης πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή. Εκεί που όντως λειτουργεί σαν “καμπανάκι” οτι κάποιο σοβαρό πιθανώς πρόβλημα υπάρχει στον οργανισμό, είναι όταν οι τιμές της είναι τριψήφιες (πάνω από 100).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση