ταχυτητα καθιζησης ερυθρων | τι ειναι θερμοθεραπεια | γυμναστική και περίοδος | μικροκυτταρικος καρκινος

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΩΜΟΥ


Γενικά

Στην άρθρωση του ώμου συμβαίνουν εξαρθρήματα πιο συχνά από όλες τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η άρθρωση του ώμου σε αντίθεση με εκείνη του ισχίου είναι από κατασκευής ασταθής. Φυσιολογικά μόνο το 1/3 της κεφαλής του βραχιονίου περιλαμβάνεται μέσα στην ωμοπλάτη κατά τις διάφορες κινήσεις του άνω άκρου. Η σταθερότητα της στηρίζεται κυρίως στον θύλακο, τους συνδέσμους και τους μυς που περιβάλλουν την άρθρωση.

Ταξινόμηση

Το εξάρθρημα του ώμου διακρίνεται σε πρόσθιο που είναι το συνηθέστερο (96-98%) και οπίσθιο που είναι σπάνιο (2-4%). Ο χαρακτηρισμός πρόσθιο ή οπίσθιο εξαρτάται από τη θέση που παίρνει η κεφαλή του βραχιονίου σε σχέση με την ωμοπλάτη.

Πρόσθιο εξάρθρημα

Ο ασθενής κρατά το εξαρθωμένο χέρι με το φυσιολογικό. Υπάρχει πόνος, δυσχέρεια κίνησης, εξαφάνιση της στρογγυλότητας του ώμου. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται πάντα ακτινολογικά. Η θεραπεία συνίσταται σε ανάταξη του εξαρθρήματος και ακινητοποίηση του μέλους με ελαστικούς επιδέσμους για 3-4 εβδομάδες.

Η ανάταξη τις περισσότερες φορές στα πρόσφατα εξαρθρήματα γίνεται χωρίς νάρκωση. Αν όμως ο ασθενής είναι μυώδης και αγχωμένος τότε μπορεί να χρειαστεί γενική νάρκωση. Στα ηλικιωμένα άτομα η ουλοποίηση επέρχεται ταχύτερα, γι’αυτό η ακινητοποίηση περιορίζεται σε 2-3 εβδομάδες. Εξάλλου αν η ακινητοποίηση παραταθεί, προκαλείται σημαντική δυσκαμψία του ώμου λόγω ανάπτυξης συμφύσεων.

Οπισθιο εξάρθρημα

Η κλινική εικόνα δεν είναι τυπική όπως συμβαίνει με το πρόσθιο. Οι κινήσεις του ώμου, ενεργητικές και παθητικές είναι σαφώς περιορισμένες και επώδυνες και ιδιαίτερα η προσπάθεια εξωτερικής στροφής του μέλους από το γιατρό. Η διάγνωση γίνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο (ειδικές προβολές).

Η ανάταξη γίνεται με γενική νάρκωση ενώ η ακινητοποίηση διαρκεί 3 εβδομάδες, χρόνος απαραίτητος για να επουλωθούν τα μαλακά μόρια και να μην υποτροπιάσει το εξάρθρημα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.