ουρια | κράμπες στα πόδια | χοληστερινη συμπτωματα | περιαρθριτιδα ωμου | μεσημβρινοι προσωπου

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΓΚΩΝΟΣ


Γενικά

Το εξάρθρημα του αγκώνος είναι σχεδόν πάντα οπίσθιο. Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει και πλάγια παρεκτόπιση. Η ονομασία που καθορίζεται από τη θέση που παρεκτοπίζεται η κερκίδα και η ωλένη σε σχέση με το κάτω άκρο του βραχιονίου.

Το εξάρθρημα προκαλείται μετά από πτώση και στήριξη πάνω στη παλάμη. Ο ασθενής υποβαστάζει το αντιβράχιο με το άλλο του χέρι ενώ οι κινήσεις της άρθρωσης είναι σχεδόν κατηργημένες και επώδυνες.

Πάντοτε πρέπει να ελέγχεται ο κερκιδικός σφυγμός και η αίσθηση των δακτύλων.

Διάγνωση

Η ακτινογραφία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα βοηθήσει στην αναγνώριση τυχόν συνοδών καταγμάτων που δυσκολεύουν τη θεραπεία και επιβαρύνουν την πρόγνωση.

Θεραπεία

Η ανάταξη του εξαρθρήματος του αγκώνα πρέπει να γίνεται όσο πιο γρήγορα και πάντοτε με γενική νάρκωση. Ακολουθεί ακινητοποίηση με γύψινο νάρθηκα με τον αγκώνα σε κάμψη 90? για τρεις εβδομάδες. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα αρχίζουν ήπιες ενεργητικές κινήσεις του αγκώνος. Μαλάξεις ή βίαιες παθητικές κινήσεις δεν επιτρέπονται λόγω του κινδύνου εμφάνισης εκτόπου οστεοποίησης.
Τα συνοδά κατάγματα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά. Αντιμετωπίζονται μετά την ανάταξη του εξαρθρήματος, όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις που δεν συνυπάρχει εξάρθρημα, με τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις και μεθόδους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.