Ηπατίτιδα Α, πολύ διαφορετική από την Β

Τις περισσότερς φορές η νόσος αυτοϊάται χωρίς ειδική θεραπεία. Δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα.

Η ηπατίτιδα Α και η ηπατίτιδα Β είναι οι πιο γνωστές μορφές ηπατίτιδας. Ωστόσο, ο τρόπος μετάδοσής τους και η κλινική τους εικόνα είναι πολύ διαφορετικές.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με την τροφή, το νερό και τις κακές συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης. Η μετάδοση με το αίμα είναι εξαιρετικά σπάνια, και αυτό γιατί ο χρόνος που κυκλοφορεί ο ιός στο αίμα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α είναι συχνά ήπια. Ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική, δηλαδή ο ασθενής να περάσει ηπατίτιδα Α, χωρίς καν να το καταλάβει ή να νιώσει απλά καταβολή και κούραση 2-3 ημέρες.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν: κατάπτωση, ανορεξία, πυρετό, έμετο και πόνος στη κοιλιά. Έπονται οι διάρροιες.

Συχνά εμαφανίζεται ίκτερος. Ίκτερος (ή “χρυσή” όπως τον έλεγαν κάποτε) είναι ο κίτρινος χρωματισμός στα μάτια και το δέρμα (σαν αποτέλεσμα υψηλών τιμών χολερυθρίνης στο αίμα).

Συχνά τα ούρα είναι σκούρα, ενώ τα κόπρανα “άσπρα σαν στόκος” (αποχρωματισμός κοπράνων).

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί η νόσος από τη μόλυνση με τον ιό είναι περίπου ένας μήνας.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο τρόπος προφύλαξης προϋποθέτει την απομόνωση του ασθενούς, τον επιμελή καθαρισμό της τουαλέτας μετά τη χρησιμοποίησή της από εκείνον, καθώς και προσωπικών οικιακών σκευών μετά τη χρησιμοποίηση από τον ασθενή. Ο ιός καταστρέφεται με το ζεστό νερό και συνιστάται βρασμός επί 10 λεπτά. Eίναι διαθέσιμο και εμβόλιο εναντίον της ηπατίτιδας Α.

Τις περισσότερς φορές η νόσος αυτοϊάται χωρίς ειδική θεραπεία. Δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση