Τι είναι η ιντερφερόνη;

Ελαβε το όνομά της από τη λέξη “interference” που σημαίνει “παρέμβαση”.

Πολύ συχνά αναφέρεται στην τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βρίσκει εφαρμογές στη θεραπευτική πολλών νοσημάτων και θεωρείται οτι μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Ελαβε το όνομά της από τη λέξη “interference” που σημαίνει “παρέμβαση”. Ανακαλύφθηκε το 1957 από τους Isaacs και Lindenmann. Πρόκειται για μια πρωτείνη που παράγουν τα κύτταρα του σώματος, όταν προσβληθούν από ένα ιό. Αυτή η ουσία πλέον “παρεμβαίνει” για να τα προστατεύσει από νέα προσβολή του ιού.

Σε ελεύθερη απόδοση θα λέγαμε οτι πρόκειται για μια “ουσία μεσολαβητή” που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιών, αλλά και σε άλλες καταστάσεις.

Σήμερα η ιντερφερόνη παράγεται με τεχνητό τρόπο με μεθόδους γενετικής μηχανικής. Στην ουσία αυτή στηρίζονται ελπίδες για θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η χρόνια ηπατίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το κόστος θεραπείας με ιντερφερόνη είναι συνήθως πολύ υψηλό.

Η έρευνα είναι συνεχής και οι πρόοδος σημαντική. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι υπερβολές γύρω από τη χρήση της, όπως συμβαίνει σε κάθε σημαντική ανακάλυψη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση