Αφροδίσια Νοσήματα

Όχι στις "συμπεριφορές υψηλού κινδύνου".

Τι είναι τα αφροδίσια νοσήματα;

Είναι λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Η ύπαρξη των περισσοτέρων είναι γνωστή από χιλιάδων ετών, αλλά το πλέον επικίνδυνο, το AIDS, αναγνωρίσθηκε μόλις το 1984. Τα περισσότερα αφροδίσια είναι θεραπεύσιμα. Άλλα, όπως ο έρπης, το AIDS και τα κονδυλώματα -όλα προκαλούνται από ιούς- δεν έχουν ριζική και αιτιολογική θεραπεία. Η σημασία επιμόρφωσης σ’ αυτά τα νοσήματα καθώς και η πρόληψή τους είναι μεγάλη.

Υπάρχει “ασφαλές” σεξ; Όχι, δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές σεξ. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές το σεξ στο πλαίσιο μιας μονογαμικής σχέσεως όπου κανένας σύντροφος δεν είναι μολυσμένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το φιλί είναι μια ασφαλής δραστηριότητα. Δυστυχώς νοσήματα όπως η σύφιλις ή ο έρπης μπορούν να μεταδοθούν και έτσι. Όλες οι μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου. Τα προφυλακτικά προφυλάσσουν έναντι των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο.

Τι είναι η γονόρροια;

Γνωστή και ως «βλεννόρροια», είναι μικροβιακή λοίμωξη που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή κι όχι από τις τουαλέτες ή τις χειρολαβές. Συχνά συνυπάρχει με άλλα αφροδίσια νοσήματα. Στους άνδρες εκδηλώνεται με έκκριση πύου από την ουρήθρα ενώ στις γυναίκες συχνά δεν δίνει συμπτώματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Στο παρελθόν για τη θεραπεία της αρκούσε μια ένεση πενικιλλίνης, όμως η βαθμιαία ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων αχρήστευσε την μέθοδο αυτή. Η θεραπεία της γονόρροιας είναι σχετικά εύκολη και σήμερα με άλλα φάρμακα. Η πρόληψή της γίνεται με τη χρήση προφυλακτικών.

Τι είναι χλαμυδιακή λοίμωξη (λευκόρροια) ;

Είναι μικροβιακή λοίμωξη που μοιάζει με την γονόρροια στον τρόπο μεταδόσεως και τα συμπτώματα. Συχνά συνυπάρχει με την γονόρροια. Η διάγνωσή της είναι δυσκολότερη, όμως υπάρχουν αρκετά αντιβιοτικά για την θεραπεία της. Εάν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως επιδιδυμίτιδα στον άνδρα και φλεγμονώδη πυελική νόσο, ακόμα και στείρωση στις γυναίκες. Η πρόληψή της είναι όπως και στη γονόρροια το προφυλακτικό.

Τι είναι η σύφιλις ;

Μικροβιακή λοίμωξη, γνωστή από αιώνες που προκαλείται από τις σπειροχαίτες. Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου. Η δημιουργία έλκους στα γεννητικά όργανα είναι το πρώτο στάδιο, που είναι πολύ μεταδοτικό και μπορεί να κρατήσει από 1 – 5 εβδομάδες. Ακόμη και χωρίς θεραπεία το στάδιο αυτό συνήθως υποχωρεί. Όμως 25% των μολυσθέντων θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, τη δευτερογενή σύφιλη. Αυτό το στάδιο παρουσιάζει χαρακτηριστικό εξάνθημα, πυρετό κ. ά. Και σ’ αυτό το στάδιο η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μεγάλη. Στο τρίτο στάδιο (παραμελημένες περιπτώσεις που σπάνια συναντάμε σήμερα) η νόσος προσβάλει το νευρικό σύστημα και την καρδιά, δεν είναι συνήθως μεταδοτική και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Τι είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Είναι μια ιογενής λοίμωξη μεταδιδόμενη σεξουαλικά. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με κνησμό («φαγούρα») στα γεννητικά όργανα που ακολουθείται από ερυθρότητα, φυσαλίδες και επώδυνα έλκη. (με τον όρο «έλκη» εννοούμε μικρές «πληγές»). Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα κυρίως σε γυναίκες. Ο νόσος είναι μεταδοτική όλη αύτη την περίοδο. Μετά την εξαφάνιση των ελκών παύει να είναι μεταδοτική. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπητα υπάρχουν θεραπείες για τις εξάρσεις της νόσου. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος (π.χ. μάτια) γι΄ αυτό συνιστάται η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ζευγάρια που θέλουν να μειωσουν την πιθανότητα μετάδοσης όταν ο ένας είναι μόλυσμενος πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό, καθώς και να αποφεύγουν κάθε σεξουαλική εκδήλωση κατά την περίοδο της έξαρσης

Τι είναι κονδυλώματα;

Προκαλούνται απο τους ιούς του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV) που επίσης είναι το αίτιο των «μυρμηγκιών». Οι ιοί που προκαλούν κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ σήμερα. Η πρόληψις της μεταδόσεως είναι δύσκολη. Τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν κατά απόλυτο τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολυσμένοι με HPV δεν έχουν συμπτώματα και αγνοούν οτι έχουν την λοίμωξη. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κνησμό και πόνο αλλά προδιαθέτει τις γυναίκες για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στην αφαίρεση των εμφανών κονδυλωμάτων και την θεραπεία προκαρκινωδών καταστάσεων.

Tι είναι το AIDS;

Το AIDS είναι ένα μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από τον ιό της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (ΗΙV). Ο ιός αυτός προκαλεί την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνακόλουθη αύξηση της ευαισθησίας του σε λοιμώξεις και νεοπλάσματα.

Τι είναι η ηπατίτιδα Β;

Το αίτιο είναι ο ιός ΗΒV που προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μία από τις συχνότερες οδούς μετάδοσης είναι η σεξουαλική (υπολογίζεται σε 30% των περiπτώσεων σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).

Θυμηθείτε!

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα σε σχέση με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ότι μπορούν να προληφθούν. Τη σημερινή εποχή οι κίνδυνοι από αυτά τα νοσήματα υποτιμώνται από πολλούς. Η χρήση των προφυλακτικών μπορεί να συντελέσει στη μείωση των λοιμώξεων αυτών όμως δεν προστατεύει έναντι όλων των περιπτώσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση