θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία | κουρκουμας | λουκουμάδες θερμίδες | αφαίρεση σπλήνας

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑΚΑΡΠΙΩΝ


Γενικά

Τα κατάγματα των μετακαρπίων διακρίνονται σε κατάγματα της βάσης, της διάφυσης και του αυχένα των μετακαρπίων.

Κατάγματα της βάσης των μετακαρπίων

Τα κατάγματα της βάσης των μετακαρπίων είναι σταθερά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη θεραπεία. Στροφική παραμόρφωση εντούτοις πρέπει να διορθώνεται όπως και στα άλλα κατάγματα των μετακαρπίων διότι αλλιώς θα έχουμε εφίππευση των δακτύλων κατά την κάμψη.

Κατάγματα της διάφυσης των μετακαρπίων

Τα κατάγματα της διάφυσης είναι συχνά και προκαλούνται συνήθως από άμεση πλήξη.Τα κατάγματα του 3ου και 4ου μετακαρπίου θεωρούνται σταθερά γιατί συγκρατούνται στη θέση τους από τους μεσόστεους μύες και τα πλαϊνά μετακάρπια. Αρκεί η επίδεση με ελαστικό επίδεσμο επί 3 εβδομάδες για την αντιμετώπισή τους. Τα κατάγματα όμως του 2ου και 5ου μετακαρπίου είναι συνήθως ασταθή γι’ αυτό είναι προτιμότερη η χειρουργική τους αντιμετώπιση. Το ίδιο ισχύει και για το κάταγμα της διάφυσης του 1ου μετακαρπίου το οποίο συνήθως έχει ένδειξη για εγχείρηση.

Κατάγματα του αυχένα των μετακαρπίων

Από τα κατάγματα που αφορούν τον αυχένα των μετακαρπίων, συχνότερο είναι εκείνο του αυχένα του 5ου μετακαρπίου (κάταγμα του πυγμάχου). Προκαλείται συνήθως κατά τη πλήξη με γροθιά σκληρού αντικειμένου. Αντιμετωπίζεται με ανάταξη και εφαρμογή νάρθηκος αλουμινίου ή εφαρμογή γύψου πηχεοκαρπικού που καλύπτει και τη ραχιαία επιφάνεια του μικρού δακτύλου. Πολλοί βέβαια προτιμούν την ανάταξη και συγκράτηση με βελόνη. Μικρή γωνίωση μέχρι 15ο του κατάγματος μπορεί να γίνει αποδεκτή και να μη γίνει ανάταξη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.