διακοπη κυησης | χουρμαδες | κακωση ρινος | τι ειναι η μεσογειακη αναιμιΑ και στιγμα | μινισκος

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΛΕΙΔΑΣ


Γενικά

Κάταγμα κλείδας συμβαίνει συνήθως ύστερα από πτώση επί του τεντωμένου άνω άκρου ή σπανιότερα από άμεση πλήξη. Η παρεκτόπιση είναι τυπική. Το έξω τμήμα παρεκτοπίζεται προς τα κάτω από το βάρος του ώμου, ενώ το κεντρικό έλκεται από τον στερνοκλειδομαστοειδή και παρεκτοπίζεται προς τα πάνω. Ο ασθενής πονάει στην περιοχή του κατάγματος με τις κινήσεις του ώμου, υπάρχει δε οίδημα και παραμόρφωση.

Θεραπεία

Η πώρωση του κατάγματος της κλείδας γίνεται και χωρίς τέλεια ακινητοποίηση, γι’ αυτό σχεδόν πάντοτε αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους (τρίγωνη ανάρτηση, οκτωειδής επίδεση).

Παρατηρήσεις

Η περίσφιξη δεν πρέπει να είναι υπερβολική διότι μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία στα άνω άκρα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο μετά την εφαρμογή των επιδέσμων να ελέγχονται οι σφύξεις της κερκιδικής αρτηρίας στην πλευρά του κατάγματος. Η διάρκεια της ακινητοποίησης είναι συνήθως 4 εβδομάδες. Οι ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες (π.χ. μεγάλου βαθμού εφίππευση των καταγματικών άκρων της κλείδας).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.