εξεταση αιματος για λοιμοξη αναπνευστικου | fungoral | πνευμονοπαθεια | ανταλγικη σκολιωση | αρεταίειο συκώτι

Βοηθάει ο βελονισμός στη διακοπή του καπνίσματος;


Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός στα άτομα που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, αποτελεί ίσως την πιο δημοφιλή ένδειξή του.

Είναι γνωστό σε όλους τους καπνιστές ότι δώδεκα περίπου ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, εμφανίζονται συμπτώματα όπως ανησυχία, τρόμος, ταχυκαρδία, εφίδρωση, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος. Τα ενοχλήματα αυτά, που οφείλονται στην ελάττωση των επιπέδων της νικοτίνης στο αίμα, διαρκούν λίγες μόνο ημέρες. Εντούτοις, μεγάλος αριθμός καπνιστών που επιχειρούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια, ωθούνται ξανά στο κάπνισμα, μη μπορώντας να τα ανεχθούν.

Η είσοδος της βελόνας στα σημεία βελονισμού, προκαλεί την απελευθέρωση από τον οργανισμό ουσιών με ισχυρή "χαλαρωτική" δράση, που μπορούν να καταστείλουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη στέρηση της νικοτίνης. Οι συνεδρίες βελονισμού επαναλαμβάνονται καθημερινά τις πρώτες ημέρες και μέρα παρά ημέρα την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την ανταπόκριση του κάθε ατόμου. Χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές και αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, που τοποθετούνται σε σημεία βελονισμού στο σώμα ή το πτερύγιο του αυτιού. Κάθε συνεδρία βελονισμού διαρκεί 20 - 30 λεπτά της ώρας. Από αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία, 70 % αναφέρει έλλειψη έντονης στέρησης και 50% συμπτωματολογία απέχθειας (αλλοίωση γεύσης - όσφρησης, τάση εμέτου). Τελικά, 65% των ασθενών που υποβάλλονται σε βελονισμό, διακόπτει το κάπνισμα για ένα τουλάχιστον μήνα.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα του βελονισμού προοδευτικά μειώνονται, εφόσον αριθμός ατόμων αρχίζει το κάπνισμα μετά τους τρεις μήνες, κυρίως σαν αποτέλεσμα αυθόρμητης κοινωνικής συμπεριφοράς ή κάτω από την πίεση γεγονότων και καταστάσεων. Είναι προφανές ότι ο βελονισμός, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να προλάβει παρόμοιες συμπεριφορές. Για αυτό το λόγο, η ενεργή συμμετοχή και η ισχυρή θέληση του ατόμου, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.