Τα σωματικά συμπτώματα του τζογαδόρου

Η αντίδραση του οργανισμού απέναντι στα τυχερά παιχνίδια δελεάζει τον παίχτη, προτρέποντάς τον να εξακολουθεί να παίζει ολοένα και περισσότερο.

Τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται με χρήματα προκαλούν διάφορα συμπτώματα στο σώμα του παίχτη, όπως αύξηση των καρδιακών παλμών και απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών, που συμβάλλουν στη δημιουργία μίας γενικευμένης διέγερσης, η οποία ενδεχομένως να φθάνει έως και τον εθισμό. Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, αυτός ο εθισμός μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που προκαλείται με το ποτό ή με τα ναρκωτικά. Οπως αναφέρουν ο κ.Gerhard Meyer και οι συνεργάτες του στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry “Η φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού απέναντι στα τυχερά παιχνίδια, που διεγείρουν την διάθεση και εντείνουν το αίσθημα της νίκης, οδηγεί στην δημιουργία μίας κατάστασης ευφορίας”.

Τα άτομα, που συμμετείχαν στην έρευνα τοποθετήθηκαν σε ένα πραγματικό περιβάλλον, όπου επιδόθηκαν σε τυχερά παιχνίδια με χρήματα. Ο οργανισμός τους παρουσιάσε τέτοιες αντιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στον τζόγο.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τη συμπεριφορά και την ανταπόκριση στο άγχος μίας ομάδας ανδρών, οι οποίοι έπαιξαν σε ένα καζίνο τυχαία και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Ολοι οι συμμετέχοντες έπαιξαν αρχικά πραγματικό blackjack, δηλαδή με χρήματα, ενώ στη συνέχεια έπαιξαν, χωρίς να χρησιμοποιούν χρήματα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους παλμούς της καρδιάς τους με φορητή συσκευή παρακολούθησης (monitor) ενώ περιοδικά λάμβαναν δείγμα σάλιου, προκειμένου να εξεταστεί η έκκριση ορμονών από το σώμα τους.

Η αύξηση των παλμών της καρδιάς, που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού που γινόταν με χρήματα, ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπου δεν χρησιμοποιούνταν χρήματα. Τα επίπεδα των ορμονών που εκκρίνονταν, όταν υπήρχε οικονομικό ενδιαφέρον στο παιχνίδι, έφθασαν στα ύψη και μάλιστα τα υψηλά αυτά επίπεδα διατηρήθηκαν ακόμα και όταν τελείωσε το παιχνίδι.

Η απελευθέρωση των ορμονών είναι ανάλογη με αυτή που συναντάται σε καταστάσεις έντονου άγχους, όπως πτώσεις με αλεξίπτωτο, και αυτή η προαγωγή της διάθεσης και η διέγερση συνήθως διατηρείται για πολλές ώρες μετά το πέρας του παιχνιδιού.

Aυτή ακριβώς η φυσική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στα τυχερά παιχνίδια είναι που δελεάζει τον παίχτη, προτρέποντάς τον να εξακολουθεί να παίζει ολοένα και περισσότερο, απλά και μόνο για τη συναισθηματική και ψυχολογική ανάταση, που προκαλείται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση