Για τα μάτια σας μόνο!

Ποιό είναι το χαρακτηριστικό του προσώπου που προσέχετε κατά κύριο λόγο όταν για πρώτη φορά κοιτάζετε έναν άνθρωπο; Ποιό είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που εκφράζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο και μπορεί είτε να σας μαγνητίσει είτε να σας απωθήσει; Σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι δεν υπάρχει πιο εκφραστικό και αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του προσώπου από τα μάτια!

Τα μάτια αποτελούν ένα θαυμαστό όργανο με εκπληκτική κατασκευή και λειτουργία και ταυτόχρονα τόσο όμορφη δερματική κατασκευή εξωτερικά! Όσο όμορφα όμως και εκφραστικά είναι, άλλο τόσο παρουσιάζουν εξαιρετική ευαισθησία και είναι ευάλωτα στο άγχος, την έλλειψη ύπνου, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τα σημάδια της γήρανσης.

Το δέρμα που βρίσκεται στην περιοχή των ματιών είναι λεπτότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές και είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε κάθε είδους βλαπτικό παράγοντα καθώς και στις καθημερινές εκφράσεις του προσώπου με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή του.

Η περιοχή γύρω από τα μάτια ουσιαστικά υπόκειται στους γενικότερους παράγοντες γήρανσης που καταπονούν και το υπόλοιπο δέρμα:

  • Την χρονολογική γήρανση που επέρχεται με την φυσιολογική πάροδο των ετών. Λόγω της γήρανσης αυτής επιβραδύνεται η παραγωγή νέων κυττάρων τα οποία αντικαθιστούν τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλονται από το δέρμα. Η χρονολογική γήρανση οδηγεί επίσης στη μείωση της παραγωγής του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία αποτελούν τα κυριότερα συστατικά του δέρματος που του παρέχουν την ανάλογη ελαστικότητα, αντοχή και λάμψη.
  • Την περιβαλλοντική γήρανση, η οποία προκαλείται από τις αρνητικές επιδράσεις του ήλιου, από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλους βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου η ανθεκτικότητα του δέρματος και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους παράγοντες.
  • Την ορμονική γήρανση, η οποία επέρχεται λόγω μείωσης του επιπέδου των οιστρογόνων του σώματος της γυναίκας. Καθώς λοιπόν η ορμονική ισορροπία αλλάζει, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, επηρεάζονται οι κολλαγόνες ίνες και το δέρμα δίνει την αίσθηση ότι «πέφτει» και χαλαρώνει.

Όλα αυτά σίγουρα μοιάζουν καταθλιπτικά και απαισιόδοξα και προκαλούν ανησυχία. Μην απογοητεύεστε όμως! Η σύγχρονη κοσμετολογία σε συνδυασμό με την αισθητική παρέχουν λύσεις όσο κι αν έχετε παραμελήσει την περιποίηση των ματιών σας.

Η καλύτερη αρχή είναι να κατανοηθεί από όλους ότι με τους ρυθμούς που ζούμε πλέον η περιποίηση είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Το δεύτερο και κυριότερο συστατικό της επιτυχίας είναι η πρόληψη από μικρή ηλικία. Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμη επικρατεί η άποψη της παλαιότερης γενιάς γυναικών «μην βάζεις τίποτε στο πρόσωπό σου γιατί θα σπάσει πιο γρήγορα», μια άποψη που βασίζεται όχι σε επιχειρήματα αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. Όσο νέος και αν είναι ένας οργανισμός, δεν παύει να βάλεται από τους αρνητικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν και να χρειάζεται προστασία. Όταν το δέρμα τυγχάνει φροντίδας από νωρίς συνήθως δεν χρειάζεται δραματικές λύσεις στα χρόνια της ωριμότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν το σωστό ντεμακιγιάζ των ματιών με απαλά καθαριστικά προϊόντα με βάση κατά προτίμηση το λάδι και η χρήση προϊόντος ματιών ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Είναι πολύ υποβοηθητικό επίσης να αφιερώνετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στον εαυτό σας μια ολοκληρωμένη κούρα και ειδικούς χειρισμούς μάλαξης (μασάζ) αποκλειστικά για την περιοχή των ματιών σε ειδικευμένη/ο αισθητικό.

Να κοιμάστε επαρκώς, να ασκείστε τακτικά και να αποφεύγετε διατροφή και ποτά που επιβαρύνουν το μεταβολισμό του οργανισμού σας.

Εφαρμόστε τώρα απλά πράγματα όσο κι αν ισχυρίζεστε ότι δεν βρίσκετε χρόνο, χρήματα ή διάθεση. Στο κάτω κάτω είναι… για τα μάτια σας μόνο!

Διαβάστε επίσης